Posle 30 godina, svinjsko meso iz Srbije na tržištu EU

22.01.2021

11:37

0

Stvoreni su uslovi i za izlazak goveđeg mesa i jaja iz Srbije na veća tržista, rekao je ministar poljoprivrede

Posle 30 godina, svinjsko meso iz Srbije na tržištu EU
Pixabay

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da se tokom ove godine očekuje početak plasmana svinjskog mesa iz Srbije i na tržiste EU, prvi put posle 30 godina.

On je na TV Prva rekao da je Srbija uspešno zaustavila širenje afričke kuge svinja koja je idetifikovana kod domaćih i divljih svinja na području Pirotskog i Borskog okruga.

– I tu smo je zaustavili, uspeli smo da saniramo, danas nemamo velikih problema – rekao je ministar.

Branislav Nedimović; Tanjug/Tanja Valič

Naveo je da su stvoreni uslovi i za izlazak goveđeg mesa i jaja iz Srbije na veća tržista. Ministar kaže da je u 2020. godini 70 odsto pala potrošnja goveđeg mesa, a 20 odsto pala je potrošnja svinjskog mesa, jer nisu radili hoteli i restorani, a da se nastoji da se otvore neka nova tržista za izvoz.

Ministar ističe i da se radi na 49 projekata za sisteme za navodnjavanje na prostoru Vojvodine i centralne Srbije.

– Ovo je vreme ozbiljnih klimatskih promena. Suština je da imate što više vode jer to znači veći kvalitet proizvoda i prinos, a i veću zaradu – rekao je ministar.

Pročitajte još

U razvoj sistema za navodnjavanje biće, kaže, uloženo oko 100 miliona dinara, uključujući i Frušku goru. On navodi da je Vlada Srbije juče donela odluku o upućivanju 600 miliona dinara na prostore lokalnih samouprava ugroženih od poplava.

Najavio je i donošenje propisa koji se odnose na preradu voća, povrća i mesa, a u aprilu ili maju i propisa o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda. Kaže da očekuje i rešavanje pitanja penzija za poljoprivrednike.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug