Nemačka pred pucanjem? Traktorima pred magacine, balama sena na hipermarkete

02.12.2020

09:46 >> 09:52

0

Nemačka kancelarka stalno upozorava da dolaze teška vremena, a sada su i poljoprivrednici izašli na ulice

Nemačka pred pucanjem? Traktorima pred magacine, balama sena na hipermarkete
Copyright Printscreen/RT

Nemačka kanclarka Angela Merekel od leta upozorava i svoje zemljake i lidere Evropske unije da se Evropa nalazi u najdubljoj recesiji od Drugog svetskog rata i da to vodi u „veoma, veoma teška vremena“.

Kancelarka nije uverena, preneli su njene komentare upućeni izvori, da ljudi razumeju tačno šta to znači i više je puta upozoravala kolege iz EU da Evropa mora da ima jasan i sveopšte podržan plan oporavka.

Veće cene za mleko, svinjetinu, piletinu…

Cene koje dobijaju za mleko i meso više nisu dovoljne za normalan rad na farmama i zbog toga nemački paori traže 50 evrocenti više po kilogramu svinjetine, 15 centi po litru mleka, 1 evro za kilogram govedine i 20 centi više za kilogram živine.

“Panedmija će nas ekonomski unazaditi”, upozorila je ovih dana Merkelova na video-sednici nemačke vlade, i naglasila da je izvesniji ekonomski oporavak u zemljama poput Kine i Južne Koreje, u kojima su građani disciplinovano nosili maske i manje demonstrirali protiv vanrednih mera.

A na ulicama Nemačke ne samo da demonstriraju građani nezadovoljni novim „zaključavanjem“, zbog čega policija upotrebljava i bodene topove, već su i poljoprivrednici u vodećoj evropskoj zemlji radikalizovali su borbu za „pravednije cene mesa i mleka“, i organizovali proteste ispred velikih trgovina zbog niskih cena prehrambenih proizvoda.

– Kao poljoprivrednici mi nismo nezamenjivi jer negde u svetu uvek postoji netko ko može jeftinije prodati ono što mi proizvodimo. Međutim, vredi li to nama kao građanima ove zemlje? – pitaju proizvođači hrane na društvenim mrežama.

I za to su spremni da se bore, pokazali su masovnim protestima ispred skladišta velikih trgovinskih lanaca, a nakon što su bili traktorima blokirali mlekare i klanice.

Glavni protest ovih dana održao se ispred centralnog skladišta maloprodajnog lanca „Lidl“ u Klopenburgu u nedelju, pri čemu je učestvovalo 400 poljoprivrednika sa 300 traktora. Protest se nastavio i u ponedeljak, doduše sa upola manjim brojem vozila.

Bale sena na ulazima hipermarketa

Kako izveštava NDR, još stotinjak farmera je uzrokovalo saobraćajni kolaps kako bi sprečili isporuku robe u trgovine okruga Harburg.

Prinmtscreen/NonstopNews

Na društvenim mrežama vide se slike centralnog skladišta sestrinske firme „Aldi“ u Vitliču, gde su nastale kolone kamiona koji zbog protesta nisu mogli da dostave robu.

Pročitajte još:

Poslednji čas za pomoć: U januaru ostajemo bez restorana, kafića, klubova, čak i hotela?

Ocena Fiskalnog saveta: Najveći problem budžeta za 2021. subvencije i plate, pohvalna velika izdvajanja za javne investicije

U Bremervurdeu su ispred sedam supermarketa postavljane bale slame u koje su zabodeni krstovi, kao poseban izraz nezadovoljstva regionalna grupe „Zemlja spaja Njemačku“ (LsV).

U ponedjeljak je bilo gusto i u Drezdenu, gde su poljoprivrednici s čak 1.000 traktora blokirali mostove na Labi.biz

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Agroklub

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike