Nedimović: Pristupanje Srbije EU znači ogromna sredstva za poljoprivredu

02.06.2021

14:08

0

Autor: S. G.

Poglavlje 12 koje se odnosi na bezbednost hrane je najteže za realizaciju, naglasio je ministar poljoprivrede

Nedimović: Pristupanje Srbije EU znači ogromna sredstva za poljoprivredu
Tanjug/Tanja Valič

U trenutku kada budemo valorizovali sve što radimo u procesu pristupanja EU i kada dobijemo podršku iz Unije, kroz poljoprivredu će najviše da se vidi koliko je EU za običnog čoveka važna, izjavio je danas ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović.

On je, učestvujući na sednici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, napomenuo da se polovina propisa koji moraju da budu usvojeni u procesu pristupanju u poglavljima 11, 12 i 13 odnosi na poljoprivredu.

– U procesu pristupanja EU poljoprivreda je sektor koji je najugroženiji i najosteljiviji, mislim na proizvođače, ali su koristi neverovatne. Procene kažu da bismo dobili tri do četiri sadašnja budžeta u procesu pristupanja – rekao je Nedimović.

Dodao je da su oba merila iz poglavlja 11 ispunjena o čemu je zvanično obaveštene Evropska komisija i sada se očkuje njen odgovor.

– MIslim da je u okviru toga najvažnija stvar IPARD program. Ne mogu da se pohvalim da nam je realizacija maestralna, ali ćemo ovih dana raspisati poziv za skoro 60 miliona kroz meru 1, a akreditovali smo još mere ruralni turizam i tehničku pomoć – istakao je ministar.

Napomenuo je da je problem to što Ministarstvo zbog pandemije nema dovoljno ljudi koji bi se bavili terenskim kontrolama uslova za realizaciju IPARD-a.

Nedimović je naveo da je poglavlje 12 koje se odnosi na bezbednost hrane najteže za realizaciju.

Pročitajte još

– Mi ćemo dati sve od sebe da nakon usvajanja Zakona o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda otkočimo proces u delu koji se odnosi na klasičnu svinjsku kugu što smo sve uradili na ukidanju vakcinacije i podneli zahtev Didžej Santeu u decembru 2019. da nam to valorizuje. Oni su nam se najavili da će doći u januaru 2020. godine, ali čekamo dve godine na to – napomenuo je Nedimović.

On je istakao da afrička kuga kod svinja “toliko preti da može sve da sruši za pet minuta”.

– Potrebna je pomoć EU kako bi se to sve sprečilo jer ta bolest u Srbiju dolazi iz Rumunije i Bugarske. Sve što je Vlada Srbije u 2021. stavila kao zadatak mi ćemo se potruditi da ispunimo – rekao je Nedimović.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug