Iz Rumunije stigla smrtonosna bolest: Lovci u Banatu pronašli uginule divlje svinje!

18.06.2021

17:28 >> 12:26

0

U Ministarstvu poljoprivrede potvrdili su ove navode i naveli da su na toj lokaciji preduzete sve mere u suzbijanju zarazne bolesti

Iz Rumunije stigla smrtonosna bolest: Lovci u Banatu pronašli uginule divlje svinje!
Copyright Profimedia

Lovočuvari i lovci iz okoline Vršca pronašli su nedavno nekoliko leševa divljih svinja za koje je analizom utvrđeno da su zaraženi afričkom kugom! Ove navode potvrdili su za 24sedam i u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

– U lovištu Vršačke planine potvrđena je afrička kuga kod praseta divlje svinje starosti dva meseca i na toj lokaciji preduzete su sve mere u suzbijanju te zarazne bolesti – kažu za 24sedam u Ministarstvu poljoprivrede.

Kako navode, krajem maja su obavešteni da u Rumuniji ne jenjava pandemija afričke kuge svinja i da je u tom momentu registrovano više od 300 žarišta.

– U ovom momentu kod nas je potvrđena afrička kuga svinja u lovištu Vršačke planine čiji je korisnik Vojvodina šuma – istakla je direktorka Uprave za veterinu Emina Milakara.

Celo krdo strada ako jedna svinja oboli

Afrička kuga je veoma opasna virusna, zarazna, bolest domaćih i divljih svinja. Ne postoji lek, pa sve životinje koje se zaraze moraju da budu usmrćene. Takođe, zbog opasnosti od zaraze, ukoliko samo jedna jedinka oboli, eutanazija mora da se uradi nad svim svinjama u krdu da se bolest ne bi dalje širila.

Ona je naglasila da za sada u tom kraju nije evidentirana pojava afričke kuge kod domaćih svinja i da u krugu od tri, pet i 10 kilometara od lovišta nema velikog broja gazdinstava sa domaćim svinjama.

Prema njenim rečima, na toj lokaciji su “preduzete sve mere, data rešenja i da se sada radi pretraga terena“. Takođe, ona je apelovala na vlasnike farmi da svaku promenu zdravstvenog stanja životinja i svako uginuće prijave svom veterinaru, kako bi se sprečilo širenje bolesti.

– Pojava afričke kuge svinja u tom delu se mogla i očekivati, s obzirom na to da je lovište u Vršačkim planinama udaljeno od rumunske granice od pet do 10 kilometara – kaže Emina Milakara, i dodaje da su se u tom delu često radili monitorinzi na afričku kugu svinja.

Simptomi zaraze

Prema rečima veterinara, najčešći simptomi koji ukazju na afričku kugu među životinjama su iznenadno uginuće jedne svinje ili više njih, gubitak apetita, povišena temperatura, krvarenja po koži i krvav proliv. Takođe, javljaju se i otežano disanje i povraćanje.

– Međutim, bilo je nemoguće sprečiti širenje bolesti iz Rumunije, s obzirom da je u ovom periodu velika migracija svinja. Svakako, oblast koja se graniči sa lovištem u Vršačkim planinama proglašena je za područje visokog rizika, i to po rešenju Ministarstva poljoprivrede – navodi direktorka Uprave za veterinu.

Inače, kako navode u Ministarstvu poljoprivrede, prema njihovoj evidenciji, na ovom području nalazi se ukupno četiri gazdinstava na kojima se uzgaja ukupno 21 svinja.

Pročitajte još

Iz lovačkih udruženja poručuju da je zbog svega ovoga sada velika odgovornost na lovcima, čiji je zadatak da prate situaciju na terenu.

– Lovci sada moraju da budu pažljivi, da ne love divlje svinje i da ih ne plaše jer će bežati i tako širiti zarazu. Svi ćemo raditi po uputstvima, i nadamo se da ova bolest neće stići do nas – naveli su lovci.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike