Na ponovljenom konkursu se jedini javili: U Žitorađi sve na jednu farmu

29.06.2021

07:48

0

Farma svinja dobila ceo iznos subvencija u poljoprivredi od Opštine Žitorađa

Na ponovljenom konkursu se jedini javili: U Žitorađi sve na jednu farmu
Copyright

Bespovratnih 10 miliona dinara, koliko je iz lokalne opštinske kase u Žitorađi opredeljeno za subvencionisanje u poljoprivredi za 2021. godinu, dodeljeno je na javnom konkursu specijalizovanoj zemljoradničkoj stočarskoj zadruzi “1. decembar”, javljaju „Južne vesti“.

Predsednik Opštine Ivan Stanojević kaže da su oni jedini bili zainteresovani za ovakav vid pomoći na konkursu koji je trajao osam dana.

“Svi su mogli…”

Stanojević ističe da je mogućnost da konkuriše imalo preko 4.000 komercijalnih gazdinstava sa teritorije Žitorađe, a da su sredstva po javnom pozivu dodeljena zadruzi “1. decembar” iz drugog pokušaja, nakon što je prvi poziv od 18. maja poništen i to posle donetog rešenja o dodeli koje je i objavljeno, a sledećeg dana skinuto sa zvaničnog sajta Opštine.

– Prilikom izrade prvobitnog teksta došlo je do propusta jer nije navedeno da se uz prijavu prilaže i obavezna dokumentacija o izmirenim porezima javnih prihoda i prema lokalnoj poreskoj administraciji. Nakon što sam od osoba zaduženih za finansijsku kontrolu i upravljanje dobio pisanu sugestiju da poziv sadrži materijalne nedostatke, odmah sam bez odlaganja poništio ne samo javni poziv, već i sve druge akte pa samim tim i već doneto rešenje o dodeli sredstava – kaže Stanojević.

Iz izveštaja komisije utvrđeno je da je jedina prijava na prvi, ali i na ponovljeni javni poziv, prijava SZSZ “1. decembar” iz Žitorađe.

S obzirom na to koliki je obim stočarske proizvodnje i broj porodica koje egzistiraju od rada kod navedenog subjekta, a u nedostatku drugih aplikanata doneto je rešenje o dodeli sredstava – stoji u obrazloženju.

Slobodan Janković, direktor farme “1. decembar” ističe da će dobijena sredstva utrošiti namenski za nabavku hrane i veterinarske opreme, čime će povećati broj priplodnih umatičenih grla, a sve u cilju povećanja količine kvalitetnog mesa za tržište.

Pročitajte još:

– Moram da naglasim, dolaskom na farmu zatekao sam veoma lošu situaciju i brojne probleme koje svakodnevno rešavamo. Zahvaljujući subvencijama Opštine Žitorađa obezbeđena je dalja egzistencija farme koja trenutno ima 64 zaposlena radnika – prokomentarisao je Janković.

U prethodnom periodu žitelji dela naselja u blizini “1. decembra” često su se žalili na neprijatne mirise iz ove farme, a nadležni kažu da ovim konkursom nije predviđeno osavremenjivanje prozvodnje, ali tvrde da će se truditi da u narednom periodu reše i taj problem.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Južne vesti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike