Stočari na sastanku u Skupštini podržali inicijativu o bržem razvoju stočarstva

25.01.2024

15:22

0

Na današnjem sastanku u Skupštini Srbije učestovali su predstavnici velikog broja udruženja

Stočari na sastanku u Skupštini podržali inicijativu o bržem razvoju stočarstva
Sequence 22.00_01_25_10.Still019 - Copyright Promo:24sedam/AgroTV

Udruženja stočara iz oblasti svinjarstva, govedarstva, ovčarstva i živinarstva podržala su danas na sastanku sa predsednikom Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije Marijanom Rističevićem, inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i zaključak ovog skupštinskog odbora o potrebi stvaranja uslova za razvoj stočarstva u Srbiji, saopšteno je iz Skupštine Srbije.


Sama činjenica da je lane uvezeno mleko, meso i proizvodi od mleka i mesa za oko 600 miliona evra, dovoljan je podatak koji govori o neophodnosti što bržeg razvoja stočarske proizvodnje, rečeno je na sastanku.

Ukazano je da bi naša biljna proizvodnja trebalo da bude namenjena razvoju domaćeg stočarstva i prerađivačke industrije te da bi subvencijama, podsticajima i ostalim merama trebalo povezivati poljoprivrednu proizvodnju u tom smeru, radi sticanja što većeg dohotka po hektaru poljoprivrednih površina. 

Istaknuto je da je neprihvatljivo da država izdvaja godišnje oko milijardu evra za subvencije, a da bude uvozno zavisna u proizvodima iz oblasti stočarstva i da bi zato podsticajima trebalo uvezivati hektare sa uslovnim grlima, da bi se dostigao evropski prosek od jednog grla po hektaru poljoprivrednog zemljišta koji je sada u Srbiji tri puta manji.

Ocenjeno je takođe da bi guranje u pasivan status određenih poljoprivrednih gazdinstava zbog nekoliko ari zauzetog poljoprivrednog zemljišta trebalo da se prekine.

U tu svrhu bi, kako je rečeno, trebalo usvojiti pravilnik za upis površina u Eagrar i  u Upravu za agrarna plaćanja uvesti programe IACS i LPIS kojim bi se, prilikom obrade zahteva za isplatu, po automatizmu izračunavala referentna površina poljoprivrednog zemljišta koje je predmet isplate podsticaja. 

U Srbiji je taj program u obliku pilot projekta bio podržan od IPA fondova.

Predstavnici udruženja su izrazili želju da ih u narednom periodu na razgovor o problemima u poljoprivredi primi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na današnjem sastanku u Skupštini Srbije učestovali su predstavnici Udruženja odgajivača svinja Bačka Topola, Šabačko udruženje odgajivača goveda Šabac, Udruženje odgajivača goveda Limuzin rase Subotica, Udruženje odgajivača centralne Srbije, SPAS – Sabor proizvođača Agroprivrede Srbije, Udruženje odgajivača autohtonih rasa Eko selo Dudovica, Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga, Udruženje odgajivača ovaca i koza Sokobanja, Udruženje ratara i stočara Srbije Čenej i Udruženje "Opstanak".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike