Rodilo kao "iz vode", a kvalitet odličan: Vučkovići krenuli u vađenje ovogodišnjeg krompira

23.08.2021

14:15 >> 10:15

0

Nadaju se ceni od 30 centi po kilogramu

Rodilo kao "iz vode", a kvalitet odličan: Vučkovići krenuli u vađenje ovogodišnjeg krompira
Copyright RINA

Loša otkupna cena i slaba potražnja za krompirom prošle godine uslovili su minimalne zarade proizvođača koji se bave uzgojom ovog povrća. Mnogima je roba dugo čekala na lagerima, a prodali su je u poslednji čas i na taj način sprečili velike finansijske gubitke.

Znajući da je zarada u poljoprivredi promenjiva, nisu bili obeshrabreni tako da je sada pristigao novi rod.

Pročitajte još

– Krompir je ponovo odlično rodio i kvalitet plodova je prvoklasan. Cena i potražnja su uvek diskutabilne, ali ono što očekujemo je nekih 30 centi po kilogramu da bi nešto i zaradili. Nakon svih poskupljenja, da proizvedemo kilogram krompira nas košta oko 20 dinara, tako da se po toj računici jedino uklapamo. Svake godine sejemo površinu od nekih 13 hektara, a ove godine očekujemo oko 40 tona krompira. Prošla godina je bila teška, jedva smo se izvukli da ne idemo u minuse, uspeli smo na kraju da ostvarimo prihode. Nadam se da će ova sezona biti dobra za nas koji se bavimo ovom granom povrtarstva – izjavio je Dejan Vučković iz Zablaća.

RINA

Decenijama unazad se porodično bave proizvodnjom krompira, u poslove su uključeni svi članovi, ali i radnici. Ipak, kako kažu ove godine je bilo veoma teško naći radnu snagu, koja ima volju i snagu da na pošten način zaradi svoju dnevnicu koja je bila viša nego prethodnih godina.

– Bilo je teško prvo pronaći radnike, a zatim i ispuniti sve njihove zahteve. Na povećanje dnevnica uticala je i dobra cena malina jer su ti berači imali odlične nadnice i nakon toga morali smo i mi da ih povećamo. Kreću se oko 300 dinara po satu. Kako ne bi dolazili u problem da ne možemo da nađemo radnike odlučili smo da obnovimo mehanizaciju, kupujemo nove kombajne pa ćemo vrlo brzi preći na mašinsko vađenje, tako da nam radnici neće trebati, radićemo porodično – kaže Dejan.

Kako bi se proizvođačima krompira pomoglo početkom godine resorno ministarstvo uz pomoć velikih marketa organizovalo je otkup širom Srbije.

RINA

– Ove godine proizvođači su imali dva puta veće prinose, a usled epidemije potražnja je pala i automatski je došlo do problema. Pritom, zbog bescarinskog režima bio je evidentan pritisak krompira iz inostranstva. To ćemo pokušati da izbegnemo u narednom periodu i država uvodi novu meru, posebnu sezonsku carinu u periodu od novembra do februara kad je krompir i najtraženiji, kako bi zaštitili naš domaći proizvod – istakao je ministar Branislav Nedimović.

Pročitajte još

Kao ključan faktor uspešnog plasmana krompira na domaćem i inostranom tržištu ministar poljoprivrede ističe poštovanje standarda inostranih tržišta i prilagođavanje zahtevima kupaca, kako bi sva roba našla svoje mesto u prodaji, a me propadala.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike