Kako da zaštitite domaće životinje na velikim vrućinama? I one mogu da dobiju toplotni udar

16.07.2023

14:51

0

Kada temperature pređu 30 stepeni Celzujusa, one dožive veliki stres

Kako da zaštitite domaće životinje na velikim vrućinama? I one mogu da dobiju toplotni udar
Copyright Profimedia

Visoke temperature ne prijaju ljudima koji ovih dana spas od sunca traže u hladovini i pod klima uređajima.

A kada živa u termometru pregura 35 stepeni i životinje, baš kao i ljudi, mogu da dobiju toplotni udar. Za vreme crvenog meteoalarma boravak stoke na ispaši može da bude veoma štetan. Zato, evo saveta kako da zašitite životinje od vrućina, piše Dnevnik.rs.

Krave

Krave su vrlo osetljive životinje jer kada temperature pređu preko 30 stepeni Celzujusa, one dožive veliki stres koji se odražava manjim uzimanjem hrane i većom količinom ispijanja vode, što može da rezultira padom proizvodnje mleka, koja tokom leta može da se smanji i do 50 odsto. Ove životinje takođe veoma teško podnose i visoku vlažnost vazduha, čak i kada se temperatute vazduha niže, što opet dovodi do smanjenja proizvodnje mleka. Kako bi se ovi gubici sprečili, evo šta treba da radite.

Screenshot:AgroTV
 

 

 –Kod izgradnje štale obavezno voditi računa o prirodnoj ventilaciji. U ovim tropskim uslovima kravama bi trebalo obezbediti velike količine sveže vode, jer odrasla grla popiju preko 150 litara vode na dan, ukoliko je temperatura vazduha preko 30 stepeni. Naravno, trebalo bi ih zaštititi i od direktnog uticaja sunca tako što će se izgraditi nadstrešnice ili posaditi drveće. Kada je hrana u pitanju, valjalo bi povećati nivo unosa energije da bi se smanjio nedostatak izazvan smanjenom konzumacijom hrane. Životinje bi trebalo da jedu u kasno uveče ili rano ujutro – kažu u jednoj novosadskoj veterinarskoj ordinaciji.

Valjalo bi voditi računa i o tome da u štali nema previše grla, na maloj površini, a svaki dan bi, dok traju ove temperature trebalo čistiti i menjati prostirku i nakon toga dezinfikovati objekat kako bi se smanjio broj muva. Valjalo bi postaviti i dodatnu ventilaciju unutar objekta i koristiti sistem hlađenja hladnom vodom.

Svinje

Kada je reč o svinjama, trebalo bi da znate da se one hlade isključivo putem disanja, jer nemaju znojne žlezde, a i znaju same da potraže pomoć. U slučaju visokih temperatura, svinje će pokušati same da se rashlade, tako što će da potraže hladnije mesto u oboru ili će se namestiti u delove obora gde je veće strujanje vazduha.

Pixabay
 

 

Osim toga, pomeriće se od ostalih jedinki, kopaće dok ne naiđu na hladniju zemlju i valjaće se u fecesu i urinu. Ukoliko temperature pređu 36 podeok, krmače bi trebalo prskati vodom i menjati im vodu za piće.

Kokoške

Ukoliko temperatura pređe 35 stepeni, kokoške će potpuno prestati da nose jaja. A ako se ne preduzmu mere zaštite za vreme velikih vrućina, one će početi da pokazuju znake toplotnog udara, kao što su hodanje okolo s otvorenim kljunovima, ležanje na zemlji saraširenim krilima i uzimanje vrlo malih količina hrane.

AP Photo/Charlie Neibergall, File
 

 

Kokoškama ćete olakšati ako im ohladite vodu. Najbolje je da imaju plitke posude tokom toplotnih talasa jer ih je lakše rashladiti. Obavezno vodu držite u hladu, a tokom popodneva stavite kockice leda u posude, kako bi voda što duže ostala hladna. Kokošinjac može toliko da se zagreje, da kokoške jednostavno ne mogu da borave u njemu, a biste ga ohladili, potrebno je da napravite ventilaciju, ako je već nemate.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Dnevnik.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike