Kukuruz rodio 10 tona, pa i 14 tona po hektaru, ali cena i dalje problem

25.09.2020

08:31 >> 12:02

0

Na površini od oko 8.000 hektara u Topličkom okrugu je počela berba kukuruza, koji ove godine beleži rekordan rod, ali je cena daleko od toga

Kukuruz rodio 10 tona, pa i 14 tona po hektaru, ali cena i dalje problem
Copyright Rod kukuruza je odličan ove godine Profimedia

Na parcelama gde su primenjene sve agrotehničke mere, rod je i do 10 tona po hektaru, dok se u Vojvodini mogu pohvaliti na pojedinim parcelama rodom i od 14 tona. Cena, na žalost ratara, ne prati rekorde u proizvodnji.

Stručnjaci za poljoprivredu u topličkom kraju kažu da će berba kukuruza potrajati do sredine oktobra, jer vreme sazrevanja klasa zavisi kako od nadmorske visine na kojoj je kukuruz posejan, tako i od hibridnih sorti, od kojih neke ranije a neke kasnije sazrevaju,  javljaju Južne vesti.

– Po pravilu, u topličkom kraju kukuruz najpre stigne za berbu u opštini Žitorađa, zatim u prokupačkom kraju, a najkasnije u Blacu i Kuršumliji – kaže Radovan Bjelica, savetodavac za ratarstvo Poljoprivredne stručne službe u Prokuplju.

Cena mašinske berbe kukuruza po hektaru ove godine je oko 12.000 dinara.

U celoj Srbiji ove godine se rod kukuruza bere sa 996.527 hektara, od čega je više od polovine u Vojvodini, a trećina iz Beogradskog regiona, kaže zvanična državna statistika.

U centralnoj Srbiji prinosi se kreću između pet i osam tona, dok je u Vojvodini to od osam do 10 tona po hektaru. Na pojedinim njivama, kod velikih proizvođača skidalo se i 14 tona po hektaru.

A nije tako izgledalo s početka berbe, koja je počela gotovo petnaest dana pre uobičajenog roka, recimo na pet opština Srednjeg Banata, gde je proletos zasejano oko 100.000 hektara.

Prvi otkosi davali su između pet i sedam tona po hektaru, što su ratari doživeli kao katastrofalno, jer je u odnosu na prošlu godinu to polovina prinosa. Jednostavno, i pored toga što je primenjena puna agrotehnika na njivama, falilo je kiše krajem juna, kada je kukuruz formirao klip.

Kukuruz je ove godine drugi izvozni artikal iz Srbije, a po regionima, kada je reč o Vojvodini, izvozni artikal broj 2 i u Zapadnobačkom okrugu, rekli su za RTV Vojvodine u Regionalnoj privrednoj komori Sombor.

Ukupan izvoz kukuruza iz naše zemlje je ove godine veći za oko osam odsto u odnosu na prošlu godinu.

– Značajne količine kukuruza odlaze u luku Konstanca, a takođe nešto ide i uzvodno Dunavom. Južno od Save i Dunava kukuruz nije neki posebno izvozni artikal, ali iz Vojvodine jeste. Veoma je bitno da pratimo i osluškujemo cene koje su u neposrednoj okolini, pa i šire, odnosno u svetu, jer mi smo deo svetskog tržišta i zavisimo od toga – rekao je Aleksandar Bošnjak, direktor kompanije „Agro Ravangrad“ iz Sombora.

A kakve su cene? Pa, ratari ni ove godine nisu zadovljni. Na Produktnoj berzi u Novom Sadu u trgovanju kukuruzom protekle nedelje je bilo mirnije u odnosu na prethodni period, kada je ova žitarica bila najtraženija berzanska roba.

Berzanski ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 15,20 din./kg do 15,50 din./kg bez PDV-a, i to je sada već stabilan cenovni nivo.

Terminski ugovor sa isporukom robe oktobar/15. novembar na paritetu CPT luka Južna Bačka zaključen je po ceni od 16 din./kg bez PDV-a (17,60 din./kg sa PDV-om).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike