I od prepelica se može živeti: Kada usputni posao postane dobar biznis

26.10.2020

17:52 >> 15:16

0

Aleksandar Vukašinović iz Bajine Bašte se u poslu s prepelicama našao slučajno i usput, a sada se samo time bavi

I od prepelica se može živeti: Kada usputni posao postane dobar biznis
Copyright Foto: AgroTV

U jednom trenutku je oko njih vladala fama, i svi su se raspitivali isplati li se “baš toliko” uzgajanje japanskih prepelica? Koliko je to “toliko” i da li se danas takav biznis isplati, za Agro TV otkrio je Aleksandar Vukašinović iz Bajine Bašte.

I pored “buma” od pre desetak godina, kada se u jednom trenutku o japanskim prepelicama pričalo kao o biznisu budućnosti i lakoj zaradi, u Srbiji je to i danas pionirski posao. Ima tek nekoliko većih uzgajivača prepelica i proizvođača prepeličjih jaja, koji imaju više od 400 ptica u jatu.

Aleksandar Vukašinović (32), koji se na svojoj mini farmi “Prepa” prepelicama bavi poslednjih godinu dana, želi da bude jedan od njih.

I od jaja se može napraviti proizvod: Aleksandar Vukašinović, Foto: AgroTV

Ovaj kuvar po zanimanju, posle bavljena raznim poslovima, uključujući i točenje goriva na benzinskoj pumpi, odlučio se za japanske prepelice, kaže, sasvim slučajno. Mlađi sin mu je imao problema sa astmom i uz pomoć prepeličijih jaja, nevolja je sanirana.

Nije previše zahtevno

Potom je i sam nabavio inkubator, četrdesetak jaja prepelice od proverenog uzgajivača iz Čačka, i bez ikakvog znanja i iskustva se upustio u posao.

Hrana faraona

Lekovitost prepelica je poznata odavno i kroz istoriju postoje brojni pisani tragovi o tome, posebno o uticaju na srce, jetru, želudac i mozak. Zbog toga su bili i obavezni sastojak ishrane egipatskih faraona. Neutralnog su mirisa i ukusa, tako da se mogu dodavati drugoj hrani i piću.

– Gajenje japanskih prepelica nije previše zahtevno. Prepelice traže dobro izolovanu prostoriju, sa dobrom ventilacijom i kontrolisanom vlažnošću. Voda mora biti sveža, a hrana raznovrsna. Mogu se hraniti gotovim smešama, ali i onim iz domaće radinosti, uz raznovrsno zrnevlje i rendano voće i povrće – kaže Aleksandar.

Osnovno ulaganje podrazumeva objekat, inkubator, kaveze i hranilice.

U posao može da se krene sa 1.000 evra, a investicija počinje da se isplaćuje već za pola godine.

– Najskuplje je strpljenje, a neophodna je ljubav prema životinjama, odnosno pticama konkretno. Tek onda ide dobar marketing koji je ključ uspeha ovog posla – ističe Aleksandar.

Spremno za kupca, Foto: AgroTV

Aleksandar nema problema sa plasmanom jaja. Kupci su iz cele Srbije, a on im telefonski preko Fejsbuka ili Instagrama nudi niz pogodnosti vezanih za isporuku i plaćanje. A ovi se pak javljaju sa zahvalnošću i porukama da su im deca povratila apetit, ili su sami snizili krvni pritisak ili nivo holesterola…

Zdravo, a cena povoljna

Prepeličja jaja nisu nešto posebno skupa. Cena je kao i za najveća kokošija, 15 dinara za komad. Kod Vukašinovića se mogu kupiti i marinirana jaja koja mogu biti “klasična” slana, kisela ili slatka, ali i ona ne tako uobičajena, sa marinadom od crvenog ili belog vina, od maslina, sa ruzmarinom…

Vrlo otporne ptice

– Najvažnije je da roba bude sveža, jer kako mi u kući deci dajemo sveža jaja, tako moraju da dobiju i naši kupci – naglašava Aleksandar za Agro TV.

Prepelice su vrlo otporne ptice, praktično se ne razboljevaju, a smeta im samo promaja. Jaja svakodnevno nose godinu i po dana, posle čega se menja jato za jaja, a stare ptice mogu da se koriste kao meso u ishrani.

Jaja mogu da stoje u frižideru do 40 dana za ishranu u sirovom stanju, a do 60 dana su dobra za prženje i kuvanje. Doduše, ako ste ljubitelj kajgane treba uzeti u obzir da pet prepeličijih jaja po količini zamenjuju jedno kokošije. Za odrasle je mera pet jaja na dan, a za decu dva do tri.

Najbolji efekat na ljudski organizam je kada se piju u sirovom stanju, a samo oplođeno jaje je lekovito jaje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike