Prvi put, drugi put, treći iii - prodato! 24sedam na licitaciji izgubljenih stvari u Beogradu (FOTO)

27.11.2021

18:45

0

Jedini Biro za nađene stvari nalazi se u Makedonskoj broj 42, na trećem spratu opštine Stari grad

Prvi put, drugi put, treći iii - prodato! 24sedam na licitaciji izgubljenih stvari u Beogradu (FOTO)
KZ7K0032A - Copyright Promo

Prvi put, drugi put, treći iii - prodato!

Ovako je počela današnja licitacija u Opštini Stari grad, gde su građani mogli da kupe izgubljene novčanike, telefone, laptope, kofere, ključeve i druge stvari koje su Beograđani ili turisti izgubili u glavnom gradu. 

Jedini Biro za nađene stvari nalazi se u Makedonskoj broj 42, na trećem spratu opštine Stari grad, a u njemu završi sve što se negde zaboravi ili izgubi.

Na današnjoj licitaciji građani su mogli da pazare oko 500 ličnih stvari i raznih sitnica koje su sugrađani tokom vožnje gradskim prevozom, šetnjom prestoničkim ulicama ili na beogradskom aerodromu izgubili.

Promo
 

Pred Beograđanima su se našli raznorazni novčanici, satovi brendova poput "Guči", "Kasio", "Kelvin Klajn", "Tisot", koferi, ženske i muške torbe, invalidska kolica, bicikli...  U ponudi su se našli i daljinski upravljači, vaze, knjige i razna sečiva.

Promo
 

Tako su muški satovi marke "Lonžin" i "Svis militari" sa početnom cenom od 400 dinara postigli iznos od 4.100, a ženski "Tisot" 2.100 dinara. Po završenoj licitaciji oni koji su postigli najvišu cenu za pojedine stvari dobili su od službenika Biroa uplatnice kako bi ih, po uplati izlicitirane sume u banci ili pošti na račun opštinskog budžeta, preuzeli u viđenom stanju.

- Došla sam ovde ne bih li pronašla mobilni telefon koji sam izgubila pre godinu dana. Negde mi je ispao ili mi ga je neko ukrao kod Hrama Svetog Save, prijavila sam policiji, ali još uvek čekam odgovor od njih - rekla je jedna starija sugrađanka za 24sedam.

Stvari koje ne nađu kupca vraćaju se u depo Biroa i čekaju neku novu licitaciju, što se ne odnosi na dokumenta.

Biro osnovan 1957. godine

Promo
Suzana Topalović

Biro je osnovan 1957. godine, a službenici koji rade u njemu svakog radnog dana, od pola osam do 15.30 sati, pokušavaju da pomognu ljudima u potrazi za izgubljenim stvarima. 

- Zaboravljene stvari i dokumenta dostavljaju se sa teritorije celog grada, uglavnom od MUP-a, beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", Pogranične policije, ponekad od pošte, a ređe od građana - rekla je za 24sedam Suzana Topalović, šefica u Odseku za opštu upravu. 

Topalovićeva kaže da "zaboravne" vlasnike uglavnom pronalaze na osnovu lične karte ili nekog drugog dokumenta. 

Promo
 

- Nedavno je novinar Radio Beograda došao po izgubljena dokumenta, a da ni sam nije znao da se nalaze u Birou naše opštine, na par stotina metara od zgrade njegove medijske kuće - navodi ona.

Prema rečima Gorana Živanovića, stvari podjednako gube i mladi i stari, pravila nema. 

- Čuvamo veliki broj dokumenata, koja su pronađena u bačenim novčanicima, nakon što je iz njih izvađen novac. Ali i druge stvari, poput kofera, bicikala, trotineta, satova, naočara, pa čak i dečijih kolica. Sve stvari se čuvaju godinu dana, a nakon isteka roka organizuje se licitacija na kojoj se one prodaju - objašnjava Živanović.

Promo
 

Kako naši sagovornici kažu, to ne odnosi na mobilne telefone, laptope i tablete koji se, kako dodaje, i dalje čuvaju u metalnim ormanima, u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka. 

Ipak, Topaloviće zaključuje da bi trebalo doneti nov Zakon koji će urediti oblast kojom se bave, jer postojeći datira iz 1949. i ne odgovara današnjem vremenu.

U slučaju da ste slučajno izgubili dokumenta ili neku vrednu stvar, možete pozvati Biro za nađene stvari na brojeve telefona 011/3300-557 ili 011/330-653

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike