Nadležni iz Beogradskog vodovoda o planu za Makiško polje: Gradnja neće uticati na površinske i podzemne vode

27.12.2020

16:06

0

Autor: Jovana Vrećo

Izvršni direktor za razvoj, projektovanje i investicije ovog preduzeća, Vladimir Milojević, rekao je da se Makiško polje nalazi u široj zoni sanitarne zaš

Nadležni iz Beogradskog vodovoda o planu za Makiško polje: Gradnja neće uticati na površinske i podzemne vode
Copyright Makiško polje Direkcija za građevinsko zemljište

Javno komunalno preduzeće „Beogradski vodovod i kanalizacija” učestvovalo je u izradi plana za Makiško polje kroz izdavanje uslova sa aspekta zaštite izvorišta i zaštite vodovodnih objekata, cevovoda čiste vode, kao i zaštite kanalizacionih objekata.

Kako je za Beoinfo rekao Vladimir Milojević, izvršni direktor za razvoj, projektovanje i investicije ovog preduzeća, Makiško polje nalazi se u široj zoni sanitarne zaštite, što znači da ne postoje vodozahvatni objekti, reni-bunari ili otvoreni vodozahvati koji se koriste za vodosnabdevanje.

Pročitajte još:

– Postoje tri zone i to su neposredna zona, odnosno zona 1, uža zona sanitarne zaštite, zona 2, i šira zona sanitarne zaštite, zona 3, gde je Makiško polje. Primera radi, novobeogradski blokovi 45, 70 i 70a nalaze se u široj zoni sanitarne zaštite tako da nema govora o tome da gradnja nije dozvoljena u toj zoni. Izdali smo stroge uslove koji su u skladu sa Pravilnikom o zaštiti sanitarnih zona i Pravilnikom o prečišćavanju i distribuciji vode. Što se nas tiče, nema nikakvih problema i nemamo sumnju da će ta gradnja da utiče na kvalitet ni podzemnih voda niti tek na kvalitet površinskih voda – rekao je Milojević.

Direkcija za građevinsko zemljište

On je dodao da BVK čak izgradnjom na Makiškom polju dobija priliku i da uradi rekonstrukciju i izmeštanje cevovoda koji su stari više od pola veka, kao i pojedinih infrastrukturnih objekata.

– Grad Beograd nam je poverio izvorište na čuvanje, bavimo se i njegovim razvojem, tako da nema zbora da bismo ga na bilo koji način ugrozili – kazao je Milojević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike