Akcija pošumljavanja grada: Ada Ciganlija dobila 60 novih sadnica (FOTO)

26.11.2021

10:37

0

Autor: 24sedam

Uporedo sa procesom sadnje, postavlja se i sistem za zalivanje, kao i drveni ankeri za zaštitu drveta i njegovo pravilno držanje

Akcija pošumljavanja grada: Ada Ciganlija dobila 60 novih sadnica (FOTO)
6be46eebb79b8c7839e48313303b583d_9584986690 - Copyright Beoinfo

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević, zajedno sa gradskom sekretarkom za zaštitu životne sredine Ivanom Vilotijević, učestvovao je danas u sadnji 60 novih sadnica na Adi Ciganliji.

On je rekao da su posađena stabla crvenog hrasta, jasena i platana a sadnja na Adi Ciganliji je deo strategije pošumljavanja grada i povećavanja zelenih površina.

- Plan sadnje ove godine podrazumeva 40.000 novih sadnica, a Beograd će dobiti više od 16 hektara novih zelenih površina - rekao je Nikodijević.

Beoinfo
 

Istakao je da će se ovaj proces nastaviti, jer za ovu namenu u budžetu ima dovoljno sredstava i da iza čitavog plana stoje stručni ljudi.

- Pojedine šume kod nas su dostigle fiziološku zrelost tako da se pored povećanja zelenih površina mora obnavljati i postojeći fond kako bismo imali održivu situaciju u budućnosti - dodao je Nikodijević.

Beoinfo
 

Ivana Vilotijević je navela da su u skladu sa programom adaptacije Beograda na klimatske promene u toku radovi na ozelenjavanju površina Ade Ciganlije i sadnji novih stabala na tri lokacije.

Uporedo sa procesom sadnje, postavlja se i sistem za zalivanje, kao i drveni ankeri za zaštitu drveta i njegovo pravilno držanje.

- Ada Ciganlija je veoma bitno mesto za rekreaciju naših sugrađana. Sadnja stabala na ovoj lokaciji planirana je prošle godine donetim programom, u skladu sa sloganom našeg sekretarijata "Posadi drvo na pravo mesto". To je jedna od mera u vezi sa poboljšanjem kvaliteta vazduha, ali i unapređivanjem prirodnog ambijenta Ade Ciganlije - rekla je Ivana Vilotijević.

Do kraja godine, najavila je ona, biće zasađeno 210 drvorednih stabala i četrdeset hiljada šumskih sadnica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike