Isključen ljudski faktor kao uzrok eksplozije u Leštanima? Ovakvu nesreću moglo da izazove i najmanje odstupanje od protokola

25.11.2021

21:02

0

Nakon dvodnevne borbe lekara, danas je preminuo i treći teško povređeni radnik

Isključen ljudski faktor kao uzrok eksplozije u Leštanima? Ovakvu nesreću moglo da izazove i najmanje odstupanje od protokola
210173_lestane-eksplozija-24sedam-nenad-vujanovic-8_orig - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

U stravičnoj eksploziji, koja se dogodila u utorak, u fabrici "EdePro" u naselju Leštane, na licu mesta su poginuli M.S. (21) i M.J. (38) dok je bitku za život danas izgubio i treći teško povređen radnik B.R. (28).

Danas je obavljen uviđaj na licu mesta od strane veštaka iz Drugog osnovnog i Višeg javnog tužilaštva.

Prvi korak istrage na terenu, nakon što je obezbeđen, bio je da se pregleda da nisu ostale neke rakete, odnosno, da se pretraži ceo teren, da se vidi šta uopšte ima na njemu i da li postoji opasnost od novih eksplozija. Dan ranije, demineri su završili pretragu terena.

- Uviđaj se u eksplozijama ove kategorije radi tek kada se smiri tlo, što može da bude i dva, tri dana kasnije. Sve zavisi. Na teren obavezno izlaze pirotehničari. Sa druge strane, koja nije teren, prvo se saslušavaju radnici, takođe se vodi istraga u proizvodnji i skladištenju, dakle, ispituje se da li je sve urađeno po protokolu, da li su sve rakete bile ispravne, da li su skladištene kako treba... Veoma bitan faktor u ovakvim situacijama je temperatura koja je bila u skladištu. Tačnije, ako se temperatura poremeti i za promil, sve može da eksplodira. Tek na kraju se dolazi do toga da li je ljudski faktor ili nešto drugo - kaže sagovornik upućen u istragu eksplozija.

Inače, prema informacijama do kojih je došao jedan beogradski medij, istragu je prvo vodilo Osnovno tužilaštvo, a ne Više, kako bi se utvrdilo da li postoje elementi za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti u vezi sa izazivanjem opšte opasnosti. Krivični zakonik jasno precizira ova dela, a kako se navodi odnosi se na slučajeve kada neko “požarom, poplavom, eksplozijom, otrovom ili otrovnim gasom, radioaktivnim ili drugim jonizujućim zračenjem, električnom energijom, motornom silom ili kakvom drugom opšteopasnom radnjom ili opšteopasnim sredstvom izazove opasnost za život ili telo ljudi ili za imovinu većeg obima".

Ukoliko se utvrdi da je zbog nečije greške u radu došlo do ekplozije, protiv njega će biti pokrenuta istraga i on će biti kažnjen zatvorom od jedne do osam godina, jer je u slučaju ove ekplozije nastradalo troje radnika.

Takođe, dokazi koje tužilaštvo prikupi ukazaće da li je opšta opasnost izazvana od strane odgovornog lica fabrike, odnosno da li je do požara došlo zbog ne postupanja po propisima ili tehničkim pravilima o merama zaštite. Za ovo krivično delo zaprećena je kazna takođe do osam godina zatvora.

Podsećamo, u eksploziji je povređeno više od 20 ljudi, a oštećeno je oko 70 kuća.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike