Galop se čuo i ranije: Pre Careve ćuprije, konjičke trke su se održavale i u drugim delovima Beograda

15.11.2021

19:25

0

Prvi galopski derbi i prva trka u Beogradu održani su 1921. godine, i od tada one postaju tradicionalne

Galop se čuo i ranije: Pre Careve ćuprije, konjičke trke su se održavale i u drugim delovima Beograda
Copyright Vikipedia

Ukazom kralja Aleksandra, 15. novembra 1920. godine, Dunavskom kolu jahača “Knez Mihailo” besplatno je ustupljeno državno zemljište na zakup na period od 75 godina, za "potrebe javnih konjskih utakmica" - mesto gde se danas nalazi Beogradski hipodrom.

Prvi galopski derbi i prva trka u Beogradu održani su 1921. godine, i od tada one postaju tradicionalne.

Uredbom Ministarskog saveta od 3. septembra 1934. isto zemljište je izdato Dunavskom kolu jahača pod zakup na period od 75 godina uz nadoknadu od jednog dinara godišnje, a posle nacionalizacije, upravljanje hipodrom im je oduzeto 1949.

U više navrata preduzeće je menjalo pravni status i delatnost, da bi konačno 29. februara 2008. Odlukom Skupštine grada Beograda promenilo oblik organizovanja u JP “Hipodrom Beograd”.

Naime, pre pola godine, aktuelizovano je pitanje premeštanja trkališta sa Careve ćuprije.

Tada su zaljubljenici konja odlučili da ne odustaju lako od svojih snova i početkom aprila pokrenuli peticiju kako Beograd ne bi ostao bez jedinog sportsko-takmičarskog kompleksa za olimpijske discipline konjičkog sporta.

Apele građana čula je i premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je ubrzo potom održala sastanak sa organizatorima konjičkih trka, saveza i klubova. Prema informacijama koje je tada dobio 24sedam, ona je istakla da će da pokuša da pruži svoj doprinos za opstanak ove konjičke oaze, a cilj je da se beogradski hipodrom podigne na viši nivo, po ugledu na druge kasačke i galopske arene širom Evrope.

Tradicija

Predstavlja najstariji objekat u Beogradu, ali je važno naglasiti da je tradicija konjičkih igara u prestonici mnogo duža od samog istorijata sadašnjeg hipodroma.

Prve moderne konjičke trke u Beogradu organizovane još 1842. godine, pod palicom engleskog konzula Lojda Džordža Hodžesa, a u čast sultanovog izaslanika Sakib-efendije.

Prvo beogradsko trkalište izgrađeno je 1863. godine, i ostalo je zabeleženo da su na njemu 14. aprila 1863. Knez Mihailo Obrenović i Srpska vlada organizovali prve galopske trke na kružnoj stazi u Beogradu. Tadašnji hipodrom se nalazio na mestu iza groblja, pored Carigradskog druma, gde su tada priređivani vašari, a to je prostor gde je danas Pravni fakultet, hotel "Metropol", Tehnički fakultet i tu se nalazio sve do početka XX veka, tačnije 1906. godine.

Antonio Ahel/ATA Images
 

Osnivanjem Dunavskog kola jahača "Knez Mihailo" 1890. godine aktivnije se razvija sportsko konjarstvo, a trkalište se seli na prostor današnje železničke stanice, tada nazivan Bara Venecija.

Međutim, zbog nepogodnosti terena trkalište se sezonu kasnije seli na Banjicu, i upravo je tu održan prvi Srpski Derbi na kome je pobedila Filka.

Od 1905. godine član Dunavskog kola jahača postaje i Vladislav Ribnikar, osnivač i direktor lista "Politika", čijom zaslugom Ministarstvo narodne privrede, čiji je tada ministar bio Jaša Prodanović, ustupa Kolu jahača zemljište kod Careve Ćuprije, 1912. godine.

Antonio Ahel/ATA Images
 

Time počinje istorija najstarijeg sportskog objekta u prestonici - beogradskog hipodroma. Sagrađen je pred sam Prvi svetski rat, a prva trka je održana baš na Vidovdan 1914. godine, na dan atentata u Sarajevu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike