Deca Beograda: Nikola Milenković - mladi štoper "komandovaće" odbranom "orlova" u Kataru

21.11.2021

19:00

0

Prošao je omladinsku školu Partizana, a danas briljira na travnatim terenima širom Italije

Deca Beograda: Nikola Milenković - mladi štoper "komandovaće" odbranom "orlova" u Kataru
Copyright Nikola Milenković foto: MN Press

Fudbalska reprezentacija Srbije je čitavu zemlju "digla na noge", jer je prikazala fantastičnu igru protiv Portugala i plasirala se direktno na Svetsko prventsvo u Kataru, koje će se održati za tačno godinu dana. Srbija ima mlad i veoma kvalitetan tim, a odbranom naše reprezentacije na Mundijalu "komandovaće" igrač Fjorentine Nikola Milenković.

Milenković je, uz Strahinju Pavlovića, predvodio odbranu Srbije kroz čitave kvalifikacije i prikazao da je stasao u odličnog igrača - inteligentnog, visprenog i jakog u duelu, na kojeg reprezentacija može i te kako da računa u godinama koje dolaze. 

Nikola je rođen u Beogradu 12. oktobra 1997, a fudbal je počeo da trenira u Žarkovu, pošto je odrastao u tom beogradskom naselju. Već sa 15 godina je prešao u Partizan.

Igra na pozicijama štopera i desnog beka, a za fudbalera je poprilično visok - čak 195 cm.

Nakon što je prošao omladinsku školu Partizana, Milenković je pozajmljen Teleoptiku za sezonu 2015/16. Početkom 2016. priključio se prvom timu Partizana.

Za prvi tim je odigrao nekoliko utakmica na pripremama na Kipru, a u Superligi Srbije je debitovao u aprilu 2016. u pobedi Partizana 4:0 protiv lučanske Mladosti.

MN Press
 

U poslednjem kolu Superlige Srbije u sezoni 2015/16. je postigao gol u pobedi Partizana 3:2 nad Vojvodinom. To je ujedno bio i 100. gol koji je Partizan postigao u toj sezoni.

U svojoj prvoj sezoni u Superligi Srbije Milenković je odigrao četiri utakmice i postigao jedan gol.

Na svom poslednjem meču za Partizan, 27. maja 2017. Milenković je postigao jedini i pobedonosni gol glavom protiv najvećeg rivala Partizana - Crvene zvezde, kojim je osvojena dupla kruna te sezone, odnosno ligaško takmičenje 2016/2017, kao i nacionalni kup.

Za Partizan je ukupno odigrao 36 takmičarskih mečeva na kojima je postiga tri gola.

Pošto je s Partizanom osvojio "duplu krunu", Nikola je u leto 2017. prešao u Fiorentinu, a već narednog leta sa državnim timom bio je na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Nikola Milenković, Tanjug/Marco Bucco/LaPresse via AP)
 

Transfer iz Partizana u Fjorentinu iznosio je 5,1 milion evra, a Milenković je debitovao za "violu" u pobedi nad Kaljarijem 22. decembra 2017, kada je odigrao 84 minuta utakmice.

Tokom prvih nekoliko meseci, Nikola se privikavao na novu sredinu i zato ga tadašnji trener "viole" Stefano Pioli nije često ubacivao u startnu postavu.

Međutim, Nikola se u predstojećim godinama potpuno privikao na italijansku Seriju A i sada je standardan prvotimac tima iz Firence.

Do sada je zabeležio 132 nastupa za Fjorentinu i postigao 12 golova, dok je za reprezentaciju Srbije odigrao 32 meča na kojima je postigao tri gola.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike