Kuća omiljenog gradonačelnika Branka Pešića se ruši: Niče kompleks u njegovu čast (FOTO)

19.11.2021

18:15

0

Sin Branka Pešića, Lazar, za 24sedam se priseća da im je otac rekao jednu rečenicu, još kad su bili mali, koju i dan-danas pamti

Kuća omiljenog gradonačelnika Branka Pešića se ruši: Niče kompleks u njegovu čast (FOTO)
Copyright Wikipedia/ Stevan Kragujevic

Na mestu porodične kuće omiljenog gradonačelnika Beograda Branka Pešića, na adresi Cara Dušana 104 u Zemunu, niče stambeni kompleks koji će nositi njegovo ime. 

Na kapiju njegovog porodičnog doma, sedamdesetih godina prošlog veka, dolazile su komšije, ali i drugi žitelji prestonice svako sa svojim problemima i žalbama, a danas će tu dolaziti inženjeri i majstori koji učestvuju u gradnji novog rezidencijalnog kompleksa "Branko Pešić". 

Sin Branka Pešića, Lazar, za 24sedam se priseća da im je otac rekao jednu rečenicu, još kad su bili mali, koju i dan-danas pamti.

24sedam/Katarina Mihajlović
Lazar Pešić

- Za mene je bilo najveće iznenađenje kada nam je otac davno rekao da će doći vreme kada će morati na mestu naše kuće da niknu stanovi. To je za nas, klince, tada zvučalo strašno, pa smo se pitali kako može da se desi da ne živimo u kući i nemamo dvorište. Ali, onda su nas godine koje dolaze demantovale. Vidiš kako sve ide, pomeriš se i nema ti druge – navodi naš sagovornik.

Ideja o izgradnji kompleksa rodila se pre nekoliko godina, kada su tik uz njihovu porodičnu kuću počele da niču zgrade.

- Oko naše kuće za kratko vreme je izgrađeno nekoliko objekata, zbog čega smo moja porodica i ja shvatili da ne vredi da budemo "ostrvce u moru" - priča Lazar i dodaje da se radi na detaljima projekta.

Naš sagovornik ističe da ne može sa sigurnošću da kaže koji će sve sadržaji biti uključeni u ovaj kompleks, kao ni da li će biti u okviru istog napravljena spomen soba.

O kompleksu

Prema podacima sa sajta kompleksa, on će imati četiri objekta, dva frontalna i dva uvučena, sa ukupno 67 stanova čiji će novi vlasnici uživati u blizini Gardoša, istorijskog jezgra Zemuna i Zemunskog keja.

Na sajtu su citirane i reči arhitekte Milijinke Balaž:

- Rezidecncijalni kompleks "Branko Pešić" je jedinstveno arhitektonsko ostvarenje u raznim aspektima. Našim rešenjem pokušali smo da objedinimo jedinstveni duh nekadašnjeg Zemuna i moderne tekovine arhitekture, kroz savremeni dizajn, upotrebu najkvalitetnijih prirodnih materijala i organizaciju prostora prilagođenih udobnosti modernog života.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike