MOJ BEOGRAD Voja Nedeljković: Pamtim druženja, grad koji je "pulsirao"

13.11.2021

19:00

0

Zaštitni znak Beograda je taj jedan kosmopolitski duh, gde se bilo ko, pa i onaj koji dođe sa strane, ne oseća loše - rekao je za 24sedam poznati voditelj

MOJ BEOGRAD Voja Nedeljković: Pamtim druženja, grad koji je "pulsirao"
Voja Nedeljković G.G./ATAImages - Copyright G.G./ATAImages

Voditelj Voja Nedeljković priseća se za 24sedam kakva su druženja bila u Beogradu, ali i otkriva šta je za njega zaštitni znak ove prestonice, kao i šta bi preporučio svakom strancu da poseti u ovom gradu.

"Pamtim grad sa mnogo stranaca, studenata iz raznih delova sveta, kada su gradom šetali Grci, Arapi, Afrikanci... Pamtim svirke, klubove, koji su se otvarali, jednu veću uravnoteženost između ljudi koja je bila, bez obzira na sve razlike. Bilo je mnogo više druženja, grad je tada 'pulsirao'. 

Zaštitni znak Beograda je taj jedan kosmopolitski duh, gde se bilo ko, pa i onaj koji dođe sa strane, ne oseća loše. To mi je uvek bilo drago, kada god sam sretao ljude po belome svetu, i koji su mi govorili da su posetili srpsku prestonicu, uvek su bili oduševljeni. To je jedna od lepih stvari koja čini ovaj grad otvorenog srca.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Postoji toliko tačaka u prestonici, koje bih preporučio strancima da posete, pored Kalemegdana, Hrama Svetog Save... Opet, zavisi od čoveka do čoveka šta želi od jednog grada da oseti i vidi. Ja volim kad odem negde da osetim dušu tog grada, osetim ljude kako "dišu", posetim najskrivenije kutke, ali i obiđem znamenitosti.

Kažu da je Rim grad na sedam brda, e pa Beograd je na mnogo više brda. Ima svoje neke 'ćoškove', te svoje reke i rečice, jezera... Na primer, znam jednog Engleza, koji je oduševljen Košutnjakom. 

Antonio Ahel/ATAImages
 

Razne pesme iz detinjstva me asociraju na Beograd. Možda bih mogao da izdvojim pesmu "Devojko mala", zato što je to pesma sa kojom se pokrenuo radio u kojem sam i sam radio pre 30 godina. 

Beograd se veoma razlikuje u odnosu na onaj od pre deceniju, dve. Menja se, diše, neke stvari ostaju i ne treba ih dirati. Čine ga ljudi, navike i to neko poštovanje. Važno je da se ne izgubi osećaj prema sopstvenom gradu. Znam ljude koji s Novog Beograda ni ne pređu, po nekoliko godina, u stari deo grada. Ne bih voleo da se izvrši ta "getoizacija" grada."

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike