Radojičić: Jedan od ključnih prioriteta Beograda je unapređenje kvaliteta života kroz zdraviju životnu sredinu

13.11.2021

12:02

0

Jedan od glavnih problema, kada su zagađivači vazduha u pitanju, predstavljaju individualna i gradska ložišta - kaže gradonačelnik

Radojičić: Jedan od ključnih prioriteta Beograda je unapređenje kvaliteta života kroz zdraviju životnu sredinu
7473eae2976d5917efed67a8e0433d94_1706687126 - Copyright Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da Grad Beograd ozbiljno i odgovorno pristupa rešavanju ekoloških pitanja i poboljšanju kvaliteta života građana u ovoj oblasti, a da se to vidi i iz budžetskog fonda za zaštitu životne sredine Grada Beograda koji je danas značajno veći nego što je bio 2013. godine.

- Opredeljena sredstva za 2013. godinu su bila nešto viša od 370 miliona dinara, dok je u 2020. godini bilo opredeljeno blizu milijardu i 50 miliona dinara. Ova sredstva opredeljena su za projekte, programe i aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine i generalno osiguravaju održivost celog sistema zaštite životne sredine u Beogradu. Pravo građana na zdravu životnu sredinu je prioritet Grada Beograda, koji preko Sekretarijata za zaštitu životne sredine sprovodi brojne aktivnosti u cilju njenog unapređenja, kroz planiranje i donošenje strateških dokumenata i akcionih planova - istakao je gradonačelnik.

Kako je naveo, neki od najznačajnih strateških dokumenata koji nedvosmisleno ukazuju na ozbiljan pristup rešavanju problema iz ove oblasti su Program zaštite životne sredine, Plan kvaliteta vazduha, Pojedinčani programi za praćenje stanja kvaliteta činilaca životne sredine kao što su vazduh, voda, buka, zemljšite, i radioktivnost, saopštio je Beoinfo.

- Svakako ne smemo zaboraviti i zaključen Ugovor o javno-privatnom partnerstvu u pružanju usluge tretmana i odlaganja komunalnog otpada, izgradnju separatnih sistema za prihvatanje i prečišćavanje komunalnih otpadnih voda u zaštićenom prirodnom dobru ''Avala'' čime je zaštićeno sedam izvora na Avali. Danas Beograd ima i preko 50 zaštićenih prirodnih dobara, poput Bajfordove šume, Velikog ratnog ostrva, Avale, Kosmaja, Miljakovačke šume, Lipovičke šume, Košutnjaka, Topčiderskog parka i Zvezdarske šume. Želimo da Beograd bude jedan od najlepših ''Zelenih gradova'' u Evropi. Zato smo i izradili Akcioni plan za održive izvore energije i klimu (SECAP), Akcioni plan za zeleni grad (GCAP) i Studiju očuvanja prirodnih šumskih ekosistema i njihove restauracije u priobalju Save i Dunava - istakao je Radojičić.

Gradonačelnik je dodao da je veliki napredak napravljen na polju strateškog planiranja poboljšanja kvaliteta vazduha za narednih 10 godina, te da je nabavkom novih mernih stanica omogućeno proširenje lokalne mreže monitoringa kvaliteta vazduha sa rešenjima zapredikciju zagađenja.

Kako je istakao, jedan od glavnih problema, kada su zagađivači vazduha u pitanju, predstavljaju individualna i gradska ložišta.

- U cilju unapređenja kvaliteta vazduha i životne sredine u Beogradu, a imajući u vidu činjenicu da u urbanoj zoni grada postoji veliki broj kotlarnica koje rade neefikasno, koristeći ekološki nepovoljna goriva Grad Beograd je preko resornog Sekretarijata 2012. godine započeo realizaciju Programa gašenja kotlarnica. U prethodnom periodu urađeno je gašenje kotlarnica i priključenje na distributivni sistem prirodnog gasa ili na sistem daljinskog grejanja, u blizu 20 osnovnih i srednjih škola i nekoliko vrtića - naglasio je Radojičić.

Beoinfo
 

Pored ovoga gradonačelnik je istakao unapređenje mobilnosti u gradu kao jedan od vodećih faktora u poboljšanju kvaliteta vazduha i očuvanju životne sredine.Kao najvažnije projekte koji se tiču mobilnosti apostrofirao je izgradnju metroa, ali i povećanje broja biciklističkih staza.

- Izgradnja metroa će značajno unaprediti mobilnost u Beogradu, smanjiti broj vozila na ulicama i tako pozitivno uticati na kvalitet vazduha. Ove godine Grad Beograd kupuje 10 električnih autobusa, a kupio je i 100 autobusa na gas. Linijski park je samo još jedan od projekata koji će biti realizovan u narednom periodu - rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je naglasio da je cilj da Beograd postane primer dobre prakse u očuvanju životne sredine i borbi protiv zagađenja, ne samo u Srbiji, već i šire od toga.

- Izazovi sa kojima se suočavamo po pitanju zaštite životne sredine su ogromni i o tome bi stalno trebalo da govorimo. Efekte klimatskih promena možemo svakodnevno da vidimo u medijima, ali smo se mnogo puta uverili da su stigle i u naš komšiluk. Veliki gradovi su zasigurno najvažniji deo rešenja ovih problema i to je nešto što svi u Gradu Beogradu prepoznaju. Zato će Grad Beograd dati sve od sebe da bude pravi primer pozitivnog rešenja problema zaštite životne sredine - zaključio je prvi čovek Beograda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike