Proglašena trodnevna žalost za patrijarhom: Šta sme, a šta ne sme da se radi

21.11.2020

20:15 >> 09:44

0

Ovu odluku donosi Vlada Republike Srbije i ona traje onoliko dugo koliko se odredi uredbom o proglašenju i trajanju dana žalosti

Proglašena trodnevna žalost za patrijarhom: Šta sme, a šta ne sme da se radi
Copyright Foto: 24sedam/Goran Sivački

Vlada Republike Srbije proglasila je trodnevnu žalost – danas, sutra i prekosutra zbog smrti patrijarha Irineja, koji će biti sahranjen u nedelju.

Dan žalosti se proglašava posle teške nesreće koja za posledicu ima smrt, ranjavanje, ili teško oštećenje zdravlja većeg broja ljudi, ili u slučaju smrti visokog državnog funkcionera.

Ovu odluku donosi Vlada Republike Srbije, a dan žalosti traje onoliko dugo koliko se odredi odlukom o proglašenju i trajanju dana žalosti. Međutim, ne može trajati duže od tri dana.

Tanjug/Dragan Kujundžić

Ukoliko nije drugačije određeno, dan žalosti počinje u 0.00 sati dana koji je određen za dan žalosti i završava se u 24.00 sata dana koji je određen za poslednji dan dana žalosti.

Uobičajena obeležja za ovaj dan su spuštanje zastave na pola jarbola, odavanje pošte minutom ćutanja i medijsko informisanje i sećanje.

Takođe, zabranjeno je emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima.

Drakonske kazne za nepoštovanje propisanih mera

Ukoliko dođe do nepoštovanja ovih mera, kazne se kreću od 50.000 do 200.000 dinara.

Kažnjeno će biti pravno lice ako na dan žalosti ne istakne zastavu Republike Srbije na pola jarbola, odnosno na pola koplja, uz odgovarajuće osvetljenje noću.

Takođe, kazna u istom iznosu propisana je ako pravno lice odbija da omogući zaposlenima da minutom ćutanja odaju poštu nastradalima.

Ista kazna čeka i radiodifuzne i novinarsko-izdavačke organizacije, ukoliko ne emituju odluku o proglašenju dana žalosti ili ne obaveste javnost o skupovima sećanja koje povodom dana žalosti organizuju nadležni organi Republike Srbije ili tela koja ona odrede.

foto: 24sedam/ Goran Sivački

Pravna lica koji se bave ugostiteljskom, turističkom i sličnom delatnošću koja za vreme dana žalosti nastavljaju emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima će dobiti kazne za prekršaj u istom rasponu.

Novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu, državnom organu i organizacili ili preduzetnik zbog nepoštovanje utvrđenih obaveza u pogledu obeležavanja dana žalosti na teritoriji Republike Srbije.

Podsetimo, patrijarh srpski Irinej preminuo je jutros nešto posle sedam sati na VMC Karaburma, nakon pozitivnog nazofaringalnog brisa na koronavirus.

Pročitajte još:

Zastava na pola koplja ispred VMC Karaburma (VIDEO)

Vesić se oprostio od Njegove svetosti: Patrijarh Irinej – najveći neimar, čuvar Crkve i sveg srpskog naroda

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike