Deca Beograda: Stefan Milenković - virtuoz na violini menja Džulijard za novosadski univerzitet

28.12.2020

21:00 >> 14:20

0

Svirao je za predsednika SAD Ronalda Regana, papu Jovana Pavla drugog, a bio je prvi violinist koji je sa 16 godina odsvirao 1.000. koncert

Deca Beograda: Stefan Milenković - virtuoz na violini menja Džulijard za novosadski univerzitet
Copyright Tanjug/S. Radovan

Još kao šestogodišnjak talentovani violinista Stefan Milenković nastupao je širom sveta, a u istoriju Muzičke akademije u Beogradu ušao je kao najmlađi diplomac. Posle gotovo 40 godina izuzetne karijere, odlučio je da se vrati u Srbiju.

Prve časove violine davao mu je otac još kada je imao tri godine, a 1984. počela je njegova muzička karijera. Od 15 godine živeo je u Italiji, odakle je poreklom njegova majka.

Svirao je za američkog predsednika Ronalda Regana na Božićnom koncertu u Vašingtonu 1987, a 1991. slušao ga je papa Jovan Pavle Drugi.

O njegovoj veličini govori činjenica da je sa 16 godina odsvirao 1.000. koncert, u Meksiku. Ipak, posle 23 godine, koliko je proveo u Americi – na prestižnoj njujorškoj školi za muziku i dramsku umetnost “Džulijard” 10, potom na Univerzitetu “Ilinois” 13, svetski popularni virtuoz na violini odlučio je da se vrati u Srbiju.

Zameniti Njujork Beogradom, a čuveni “Džulijard” novosadskim univerzitetom, zbog rada sa našim talentima i promovisanja srpske muzike – odluka je koja je, kako kaže Stefan , bila potpuno prirodna.

Još jedan razlog njegovog povratka je i rođenje njegovog sina.

– Svaka epoha ima neke svoje ciljeve, svoju dinamiku, svoje sazrevanje i u ovom trenutku mi smo došli do kritične maske i kritične mase razmišljanja da smo na intelektualnom i emotivnom planu spremni za ovaj korak. Rodio nam se sin 25. aprila ove godine i odlučili smo da razmišljamo o tome šta je sledeći korak, šta je ono što je logično za nas kao familiju i na ličnom i na profesionalnom nivou – kazao je on gostujući na RTS-u.

Violinista je dobio primamljivu ponudu da bude upravnik koncertne dvorane u Novom Sadu, a od jeseni će biti i profesor na Muzičkoj akademiji u tom gradu.

Pročitajte još

Milenković je širokih interesovanja, jer pored muzike voli i padobranstvo, motore, pešačenje, jogu.

Koronavirus je promenio dosta toga, ali budući da je ove godine postao roditelj, Milenković ističe da ne može da govori o tome da mu je virus poremetio bilo šta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike