Radojičić: Rešeno stambeno pitanje 14 izbegličkih porodica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine

26.10.2021

08:51

0

Ovaj projekat je primer zajedničkog rada - kaže gradonačelnik

Radojičić: Rešeno stambeno pitanje 14 izbegličkih porodica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine
320471d3c212199115665f4954bd1189_4520264157 - Copyright Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić uručio je u Starom dvoru ugovore za 14 stanova za izbegličke porodice iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske koje imaju prebivalište na teritoriji Grada Beograda.

Ugovore su osim gradonačelnika Radojičića uručili i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ambasador i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre, ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji Jorn Eugen Gjelstad, šef Predstavništva UNHCR-a u Srbiji Frančeska Boneli, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Dušan Kovačević i zamenik komesara za izbeglice i migracije Svetlana Velimirović.

Gradonačelnik Radojičić je ovom prilikom čestitao i poželeo sreću korisnicima u novim stanovima.

Beoinfo
 

- Ovaj projekat je primer zajedničkog rada. Želim da zahvalim donatorima, Evropskoj uniji, UNHCR-u, Komeserijatu za  raseljena i izbegla lica kao i svim drugim partnerima koji su učestvovali u ovom projektu. Kroz ovaj projekat 1.583 porodice će imati rešeno stambeno pitanje– rekao je gradonačelnik.


Kako je istakao, Beograd je sa ovim porodicama još bolji grad, jer ga one čine bogatijim i vrednijim.

- Imao sam prilike prethodnih nedelja da obiđem nekoliko porodica u Surčinu i Batajnici. Fascinantno je kako su ljudi koji su izbegli sa svojih ognjišta, ponovo krenuli "od nule" i uspeli da izgrade svoj život. Grad Beograd je mnogo dobio kada je primio ove porodice, jer je Beograd otvoreni grad koji pomaže ljudima u nevolji. Beograd se ne bi ovako brzo razvijao da niste vi sa nama na istom zadatku - rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije jer je briga o izbegličkim porodicama potekla od njih.

- Ovo je zadatak svih nas i krajnji cilj je bolji život svih Beograđana. Zajedničkim snagama možemo da učinimo Beograd boljim i lepšim za sve nas -r ekao  je gradonačelnik.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković zahvalio je donatorima a posebno Evropskoj uniji koja ih je i okupila u najvećem broju.

- Uspešno je završena deveta podfaza regionalnog stambenog programa. Više od šest hiljada porodica koje su raseljene i izbegle sa teritorije Hrvatske i Bosne i Hercegovine, dobiće svoj krov nad glavom. Posle životnih momenata koje neće moći izbrisati iz sećanja našli su utočište u Srbiji - rekao je Selaković.

Beoinfo
 

Ministar Selaković je istakao da u Srbiji u ovom trenutku postoji 650 hiljada raseljenih lica.

- Danas sam na Ubu od komesara za izbeglice čuo da je preko komesarijata i države Srbije blizu 100.000 izbegličkih porodica dobilo krov nad glavom. Srećan sam što ćemo 14 porodica smestiti u Beogradu - rekao je Selaković.

Aambasador i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre izjavio je da među mnogim projektima koje Evropska unija finansira u Srbiji, oni koji donose najveću radost i sreću su oni koji se fokusiraju na ljude.

- Ponosni smo što smo najveći donator regionalnog stambenog programa i namera nam je da ga podržavamo dok se ne privede kraju sve ono što je planirano za kraj 2022. godine. Ovaj program pokazuje koliko je regionalna saradnja uspešna i koliko se posvećuje bitnim pitanjima. Evropska unija je ponosna što može da prepozna, uprkos svim izazovima koje nam je pandemija virusa korona nametnula, snažne napore Vlade Republike Srbije da obezbedi trajna rešenja svim porodicama uključenim u regionalni stambeni program - rekao je Žofre.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike