Sada je i zvanično! Beograd dobija 100 zglobnih autobusa na gas

21.10.2021

14:29

0

Na ovaj način pokazujemo da vodimo računa o životnoj sredini i da naši građani imaju komfor u autobusima koji su potpuno novi - rekao je Vesić

Sada je i zvanično! Beograd dobija 100 zglobnih autobusa na gas
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Ugovor o kupovini 100 niskopodnih zglobnih autobusa sa pogonom na prirodni gas, čija je vrednost 34,2 miliona evra, potpisan je danas u prostorijama Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd (GSP).


Ugovor su, u prisustvu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, potpisali direktor JKP GSP "Beograd" Radiša Momčilović, direktor M.P.N. "Promet" Nenad Filipović, predsednik Izvršnog odbora "S-Lesing" Bojan Vračević, predsednica Izvršnog odbora "Unicredit Leasing Srbija" Ana Milić i član izvršnog odbora Ratko Petrović.
Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, Beoinfo
 

Vesić je rekao da kupovinom zglobnih autobusa do 2030. u Beogradu više neće biti nijednog vozila na dizel, te da će u narednih pet godina Grad kupiti još 500 autobusa na prirodni gas čime će se, kaže, potpuno obnoviti vozni park GSP-a.

Naveo je da se očekuje da 50 od 100 kupljenih autobusa bude isporučeno u februaru i da je jedan od ciljeva njihove kupovine zamena autobusa sa motorom Euro 2 i Euro 3, kojih ima 750, a za koje kaže da su jedan od izvora zagađenja u Beogradu.

- Na ovaj način pokazujemo da vodimo računa o životnoj sredini i da naši građani imaju komfor u autobusima koji su potpuno novi - rekao je Vesić.

 


Zamenik gradonačelnika je istakao da će se zamenom autobusa sa motorima Euro 2 i Euro 3 steći uslovi da se od Unicredit banke dobije povrat od 10 odsto na osnovu potpisanog ugovora o kupovini 100 zglobnih autobusa, te da će GSP dobiti više od tri miliona eura, za koje navodi, da će se utrošiti za kupovinu novih autobusa.

Vesić je najavio da će se u narednih mesec dana raspisati tender za kupovinu 80 novih trolejbusa, kao i da je planirano da se po 20 isporučuje na godišnjem nivou, te da će u naredne četiri godine biti potpuno zamenjeni svi trolejbusi u gradu.

 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Tražimo trolejbuse koji imaju baterije, što znači da će oni moći da idu desetak kilometara bez žice i pantografa, što će nam omogućiti da bitno proširimo trolejbuske linije i da ne moramo svuda gde radimo trolejbuske linije da postavljamo električnu instalaciju - kazao je Vesić nakon potpisivanja ugovora.


Dodao je i da će Grad nabaviti novih 120 tramvaja, jer se planira da u Beogradu 2030. godine, kada se završi druga linija metroa bude dominantan šinski sistem.
Promo/Grad Beograd
 

Najavio je da će 8. novembra biti usvojen Plan generalne regulacije šinskih sistema i da taj plan podrazumeva da se uradi 42 kilometara tramvajske mreže, što znači, prema njegovim rečima, produženje tramvajske linije od Požeške prema Ceraku, Jurija Gagarina prema Bežanijskoj kosi, od Bogoslovije preko Ada Huje do leve obale Dunava.

- Nastavićemo da jačamo našeg gradskog prevoznika, jer bez njega nemamo ni dobar javni saobraćaj, tako da je sa politikom koja je vođena u prošlosti da se GSP oslabi, a onda i proda konačno završeno - rekao je Vesić.

Direktor JKP GSP "Beograd" Radiša Momčilović zahvalio se zameniku gradonačelnika zbog nabavke novih autobusa ističući da to ima veliki značaj i za preduzeće i za korisnike javnog prevoza.

- Sa ovom nabavkom imaćemo zadovoljne korisnike prevoza jer će imati redovan i udoban prevoz. Ovo je dokaz da se zajedničkim naporima Grada i menadžmenta GSP-a mogu napraviti uslovi za dobro poslovanje - rekao je Momčilović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Lj. S.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike