Mogu li vozači da izbace putnika iz gradskog prevoza ako posumnjaju da je zaražen?

08.10.2021

18:40

0

Ovo pitanje se nedavno aktuelizovalo kada je Hitna pomoć zbrinula ženu iz prevoza koja je imala simptome kovida 19

Mogu li vozači da izbace putnika iz gradskog prevoza ako posumnjaju da je zaražen?
GSP korona - Copyright ATAImages/M. M.

Zimski red vožnje doneo je više vozila na ulicama, ali sa početkom školske godine i kišom, koja danima unazad pada, napravile su se i veće gužve u javnom gradskom prevozu, gde putnici kao sardine stoje jedni pored drugih. 

Pravilo saobraćajnog "špica" više ne važi, jer "krkljanac" traje tokom čitavog dana, osim u večernjim satima, kada je veliki deo građana s posla stigao kući. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Pored "branik do branika" situacije, ništa bolja nije ni sa javnim prevozom, na koji Beograđani čekaju i po više od pola sata, a kada uđu u vozilo, strahuju za svoje zdravlje, jer veliki broj putnika ne poštuje mere propisane za sprečavanje širenja koronavirusa, tačnije ne nosi masku. Sa druge strane, čak i oni koji je nose, nisu u mogućnosti da održe rastojanje od dva metra, jer je autobus pun!

Pored (ne)mogućnosti pridržavanja propisanih mera, putnici se pitaju da li se gradskim prevozom voze kovid pozitivni građani.

Ovo pitanje se nedavno aktuelizovalo kada je Hitna pomoć zbrinula ženu iz prevoza koja je imala simptome kovida 19. 

Otada se građani pitaju - mogu li vozači u javnom prevozu da izbace putnika ako posumnjaju da je zaražen.  

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Kako piše u važećoj Odluci o javnom prevozu putnika na teritoriji grada i Pravilniku o obavezama prevoznika i saobraćajnog osoblja u javnom prevozu putnika, vozač je dužan da ne dozvoli ulaz u vozilo osobi oboleloj od zarazne bolesti.

- Ukoliko vozač uoči ili mu neko od putnika prijavi da je takva osoba u vozilu, dužan je da je zamoli da napusti vozilo. U slučaju da odbije, vozač će pozvati nadležne institucije – rekli su u Sekretarijatu za javni prevoz.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ipak, postavlja se pitanje kako vozač može da proceni ko je bolestan, a ko ne, ukoliko nema izražene simptome i druge reakcije koje ukazuju na to. 

U ovoj situaciji je važna i lična odgovornost putnika, koji odluči da se vozi javnim gradskim prevozom, a bolestan je. 

Propisi i realnost

24sedam/ Katarina Mihajlović
 

Propisi Sekretarijata za javni prevoz su jedno, a realnost u gradskom prevozu drugo, jer nadležni mogu da propišu mere, ali građane situaciju u kojoj se zateknu u određenom trenutku - gužve, drugi putnici koji ne nose maske, nemogućnost držanja rastojanja od dva metra, primorava da krše te iste mere.

I nažalost, javni gradski prevoz mnogim Beograđanima je jedino prevozno sredstvo od tačke A do tačke B, zbog čega su u konstantnom strahu od zaražavanja u autobusu.

Šta šofer sve može da zabrani

Profimedia
 

Prema Odluci o javnom prevozu putnika na teritoriji grada vozač neće dozvoliti ulazak u vozilo:

  • licu koje je vidljivo pod uticajem alkohola,
  • licu obolelom od zarazne bolesti
  • detetu do šest godina starosti ako nije u pratnji odrasle osobe i
  • licu čiji prtljag može izazvati povredu putnika ili oštećenja autobusa.

Takođe, šofer ne sme dozvoliti boravak drugih lica u prostoru izdvojenom i namenjenom vozaču, a zabranjen mu je i razgovor sa putnicima, kao i korišćenje mobilnog telefona.

Zimski red vožnje

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Zimskim redom vožnje predviđeno je da u okviru integrisanog tarifnog sistema, radnim danom saobraća ukupno 1.635 vozila, subotom 1.050, a nedeljom 935 vozila.

Od navedenog broja, 1.375 vozila će saobraćati na gradskim linijama. Na ulicama će u jutarnjem i popodnevnom špicu biti 1.159 autobusa, 130 tramvaja, 80 trolejbusa, četiri elektrobusa. Na prigradskim linijama do Obrenovca, Lazarevca, Mladenovca, Sopota i Barajeva kao i na lokalnim linijama u ovim opštinama voziće ukupno 260 autobusa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike