Epidemija usporila rekonstrukciju kompleksa "Šećerane": Stanari Radničke ulice se sele tek od 2022. godine

24.11.2020

13:10 >> 13:27

0

Gde će biti preseljeno osamdesetak vlasnika objekata za sada nije poznato, ali su u opticaju dve lokacije - Makiško polje i naselje iza Ulice dr Ivana Ribara

Epidemija usporila rekonstrukciju kompleksa "Šećerane": Stanari Radničke ulice se sele tek od 2022. godine
Copyright Vikipedia/Dungodung

Stanari Radničke ulice, koji žive u zgradama u okviru kompeksa “Šećerane”, trebalo bi da budu iseljeni, budući da će prostor nekadašnje fabrike postati kulturni centar, najavio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić. Gde će biti preseljeno osamdesetak vlasnika stanova za sada nije poznato, ali se razmatra više opcija.

Kako ističe glavni gradski urbanista, status stanara još uvek nije definisan, a ova godina je vanredna, pa se tako i sa konkretnim planovima usporilo kada je reč o kompleksu “Šećerane”. Lokacija će biti precizno definisana kada se usvoji Plan detaljne regulacije, a to se očekuje u decembru naredne godine.

Printscreen/GoogleMaps

– Nekoliko je paralelnih aktivnosti. Prvi korak i preduslov za sve ostalo jeste da se obezbede novi stanovi, ili da se omogući obeštećenje žiteljima, kao u svim slučajevima eksproprijacije zemljišta. Na taj način biće čista imovinsko-pravna situacija. To je najrealnija mogućnost – rekao je Stojčić.

Ističe da raseljavanja neće biti pre 2022. godine, a dokumentacija za izgradnju novih stanova trebalo bi da se usvoji u prvoj polovini sledeće godine. Lokacije na koje bi stanari mogli da budu preseljeni su Makiško polje i naselje iza Ulice dr Ivana Ribara na Novom Beogradu. Tek kada se dokumentacija usvoji, moglo bi da se uđe u rekonstrukciju fabričkog kompleksa i kulturnu prenamenu.

Printscreen/N1

Kompleks “Šećerane” zauzima više od 12 hektara i uživa status spomenika kulture, te se ovaj prostor može samo obnoviti.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je prošle nedelje da će Grad Beograd preuzeti osnivačka prava nad pozorištem KPGT Ljubiše Ristića, koji se nalazi u okviru ovog komleksa.

– Grad će otkupiti “Šećeranu”, a potom će zgrade koje se tu nalaze biti rekonstruisane prema projektima Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Tako će ovaj, nekada industrijski objekat postati novi kulturni centar našeg grada a najvažniji sadržaj će biti upravo KPGT – objasnio je Vesić.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike