Beogradski vrtići rade: Koliko ima zaraženih mališana?

06.10.2021

09:26

0

Sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak istakao je da je trenutno zaražen 101 zaposleni, kao i 355 roditelja

Beogradski vrtići rade: Koliko ima zaraženih mališana?
Copyright Foto: Pixabay (Ilustracija)

U beogradskim vrtićima u poslednjoj nedelji septembra potvrđeno je 78 obolele dece od kovida, što je 0,13 odsto upisanih mališana, izjavio je danas za Tanjug sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak ističući da je situacija mirna i pod kontrolom.

- To nisu alarmantne brojke i vrtići neometano funkcionišu", istakao je Gak u pisanoj izjavi.

Kako je naveo, trenutno je zaražen 101 zaposleni, što je 1,12 odsto od ukupnog broja, kao i 355 roditelja.

Kada je reč o dolaznosti, Gak kaže da je tokom septembra u proseku bila 48,7 odsto, tačnije u više od 300 beogradskih vrtića bilo je prisutno 28.220 dece.

- To znači da je manje od polovine dece dolazilo redovno, što je i očekivano u vreme epidemije - navodi Gak, dodajući da je u normalnim okolnostima prosečna dolaznost u septembru oko 60 odsto.

U Predškolskoj ustanovi "11. april" na Novom Beogradu poručuju da svakodnevno postupaju po instrukcijama Gradskog zavoda za javno zdravlje, Instituta "Batut", Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete.

Direktorka te ustanove Jelena Dubljević kaže za Tanjug da se na dnevnom nivou vrši dezinfekcija više od 35 objekata, te da se obavlja trijaža, meri temperatura deci, roditeljima, zaposlenima i obavezno je nošenje maske.

- Imamo određeni broj zaraženih roditelja, dece, vaspitača, ali to ne prelazi neki procenat koji je alarmantan. Pojačali smo dezinfekciju, objekti se vetre redovno, mnogo više nego inače - naglasila je Dubljević.

Procenat zaraženih u toj predškolskoj ustanovi kreće se od 10-15 odsto, kaže Dubljević i dodaje da, kada se pojavi više od dvoje zaražene dece ili roditelja, grupa ide u izolaciju.

Pixabay
 

- Svaka grupa sa svojim vaspitačem ne spaja se sa drugom grupom. Imali smo izolaciju grupe u okviru ustanove, što znači da su zaražene osobe išle u izolaciju 14 dana - rekla je Dubljević.

Dubljević naglašava i da je veliki pritisak za upis dece u državne vrtiće u svim beogradskim opštinama i dodaje da se situacija popravila akreditacijom privatnog vrtića, odnosno subvencijama koje je Grad omogućio.

- Dolaznost dece na nivou naše ustanove je oko 50, 51 odsto - dodala je Dubljević.

U Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu pozivaju na pojačanu odgovornost svih, te na poštovanje mera i masovnu vakcinaciju protiv kovida.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: J. V.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike