Deca Beograda: Zoran Terzić - čovek koji je Srbiji doneo 18 medalja

29.08.2021

17:30 >> 18:42

0

Na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu, koje se odigrava u Beogradu, trofejni trener će pokušati da odvede devojke do krova Evrope

Deca Beograda: Zoran Terzić - čovek koji je Srbiji doneo 18 medalja
Copyright Zoran Terzić, MN Press

Zoran Terzić je na klupi ženske odbojkaške reprezentacije od 2002. godine i za to vreme uspeo je Srbiji da donese neverovatnih 18 medalja sa različitih takmičenja.

Ovaj uspeh je još veći ako se uzme u obzir činjenica da je, pre nego što je Zoran seo na klupu, naša zemlja imala svega četiri osvojena odličja.

Pročitajte još

Na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu, koje se odigrava u Beogradu, trofejni trener će pokušati da odvede devojke do “krova” Evrope i tako doda još jedno zlatno odličje u svoju prebogatu riznicu medalja.

Profimedia

Zoran Terzić rođen je 9. jula 1966. godine u Beogradu. Prošao je sve mlađe kategorije OK “Crvena zvezda” od 1979. do 1986. godine, ali se ipak odlučio da ne nastavi igračku karijeru, jer se opredelio za studije. Završio je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, 1998. godine.

Nikada nije želeo da vodi ženske selekcije, ali je na nagovor Aleksandra Boričića, predsednika Odbojkaškog saveza Srbije, prihvatio ponudu i 1998. preuzeo odbojkašice Crvene zvezde.

Nije bilo nimalo lako prekinuti seriju Jedinstva iz Užica, ali nakon nekoliko godina Terzić je sa Zvezdom osvojio tri uzastopne šampionske titule i jedan Kup, što je dovelo do neverovante popularizacije ženske odbojke u Srbiji.

MN press / vm

Prvi inostrani tim koji je trenirao je Metal Galaci iz Rumunije, sa kojim je osvojio četiri titule prvaka te zemlje i tri kupa.

Posle Rumunije slede Peruđa, Dinamo iz Bukurešta, Omička, CSM, Voleri Cirih, Dinamo iz Moskve.

Zoran Terzić je selektor odbojkašica naše države od 2002. godine. Prvi uspeh je postigao ranije nego što se očekivalo – na Svetskom prvenstvu 2006. godine u Japanu osvojena je bronza.

MN Press

Posle toga, usledila je serija medalja među kojima su tri evropske titule (2011, 2017 i 2019), trofej svetskog prvaka 2018. godine i srebro i bronza na Olimpijadi (2016. i 2021.)

Pročitajte još

Evropsko prvenstvo u Beogradu prilika je za 19. medalju u selektorskoj karijeri Zorana Terzića, a možda i za novi doček ispred Skupštine grada, što mu, kako je svojevremeno rekao, nikada neće dosaditi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike