Sada je i zvanično: Pančevački most će biti srušen!

24.09.2021

11:00 >> 13:39

1

Drobnjak je rekao da je "Pančevac" star, te da će u naredne tri ili četiri godine u njegovoj blizini nići novi most

Sada je i zvanično: Pančevački most će biti srušen!
Pančevački most Foto:24sedam/ Katarina Mihajlović

Direktor JP "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak potvrdio je da će Pančevački most u Beogradu biti srušen i da ne postoji mogućnost sanacije. 

Drobnjak je rekao da je "Pančevac" star, te da će u naredne tri ili četiri godine u njegovoj blizini nići novi most. Iako se prethodnih godina govorilo o sanaciji i rekonstrukciji, on je naglasio da je to nemoguće i potpuno neisplativo budući da je most oštećen sve do samog temelja.

Pančevački most, 24sedam/ Katarina Mihajlović

 

Dodao je da se još ne zna tačna lokacija novog mosta i koliko će biti udaljen od Pančevačkog.

- Sada treba da počne izrada novog projekta. Treba da postignemo da funkcionišu sve saobraćajne veze bez ikakvog prekida za vreme trajanja radova - objasnio je Drobnjak.

On dodaje da sanacija "Pančevca" ne dolazi u obzir, jer je most star više od 60 godina. 

Printscreen/YouTube/Radio Slobodna Evropa

 

- Sanaciju smo uradili na Gazeli, koja je stara 30 godina, a to je koštalo 55 miliona evra. Tamo nije postojala alternativa niti mesto za novi most. Pančevački most će se povremeno sanirati kako bi bio funkcionalan dok se novi ne izgradi, ali on se ne može potpuno sanirati. Za sve ovo će sigurno biti potrebno nekoliko godina i radiće se u saradnji sa Gradom Beogradom, državom i preduzećima za izgradnju - objašnjava Drobnjak.

Podsetimo, detaljnim pregledom betonskih rekonstrukcija još 2006. godine utvrđen je veliki broj oštećenja na "Pančevcu", dok su 2008. uočena još veća pogoršanja i to na osnovnim konstruktivnim elementima.

U oktobru prošle godine obnovljena je javna nabavka za izradu tehničke dokumentacije za rušenje i izgradnju prilaznih konstrukcija Pančevačkog mosta.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti