Unosan biznis kod beogradskog aerodroma: Mesečna zarada čak do 1.500 evra!

16.09.2021

18:15 >> 05:19

0

U pitanju su privatni parkinzi na kojima građani mogu ostaviti svoje vozilo pred odlazak iz zemlje

Unosan biznis kod beogradskog aerodroma: Mesečna zarada čak do 1.500 evra!
Pixabay - Copyright Pixabay

Glavni problem kod putovanja avionom je gde ostaviti automobil kojim ste došli na aerodrom? Odgovor na ovo pitanje imaju ljudi koji su otvorili privatne parkinge u okolini beogradskog aerodroma.

Naime, prosečna cena jednog dana na privatnim parkinzima u okolini “Nikole Tesle” je 700 dinara, dok za 10 dana, ukoliko građani idu na letovanje, taj trošak iznosi 4.500 dinara.

Pixabay

Kako je za 24sedam objasnio Bojan Ćosović, vlasnik jednog od parkinga nadomak aerodroma “Nikola Tesla”, za ovaj posao je potrebno uložiti skoro 150.000 evra.

– Prvenstveno, plac me je koštao 80.000 evra, zatim asfaltna podloga oko 35.000 evra, kancelarija 10.000 evra, arteski bunar sa mogućnošću izgradnje auto-perionice 5.000 evra, pa onda rampa, toalet i nivelacija za osobe sa posebnim potrebama, što me je koštalo 5.000 – objašnjava naš sagovornik.

Profimedia

Na kraju dana, kada se crta podvuče, Ćosović kaže da mu ostane jedna dnevnica.

– U Srbiji sezona traje tri meseca, od polovine juna do polovine septembra. I čak u tom periodu ne može da se zaradi mnogo novca, nego jedna obična plata. Zimi građani ne putuju toliko često, te van sezone mi skoro ništa ne zarađujemo. Na to dodajte da uopšte nismo radili prošle godine, kada su skoro sve zemlje bile zatvorene zbog pandemije koronavirusa – navodi on.

Profimedia

Na pitanje zbog čega je onda uopšte došao na ideju da pokrene ovaj biznis, Ćosović ističe da su ga inspirisale druge države.

– Posao sam pokrenuo tako što sam putovao po svetu i video takve servise. Međutim, kod nas je zemljište dosta skuplje, kao i druge propratne stvari za početak samog biznisa, a cena usluge je niska. Na primer, u Bukureštu parkiranje vozila košta 10 evra dnevno, što znači da je sedam dana 70 evra, dok u Beogradu dan košta 700 dinara, a nedelju dana 3.300 dinara – pojašnjava naš sagovornik.

Pročitajte još

On kaže da je na nisku cenu potrebno dodati i “nelojalnu konkurenciju” koja, kako ističe, otvara divlje parkinge na okolnim livadama i ne plaća porez.

– Pored toga, nemamo ni fiksno radno vreme. U cenu ostavljanja vozila ulazi i naš transfer za putnike, što znači da mi dolazimo po njih na aerodrom, vraćamo ih, plaćamo sami gorivo… Ustajemo u dva, pet ili šest ujutru, sve zavisi od toga kada naše mušterije putuju iz Beograda ili sleću u glavni grad – rekao je naš sagovornik.

Broj divljih parkinga u porastu

24sedam

Broj vozila na beogradskim ulicama se u poslednjih nekoliko godina povećao, a samim tim se i smanjio broj parking-mesta. Stoga, u prestonici su počeli da niču divlji parkinzi, poput jednog na Adi Ciganliji, ali i na Vračaru, u Ulici patrijarha Varnave, gde sat vremena parkiranja košta 200 dinara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike