Svetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti: Simboli Beograda sutra će sijati ljubičastom bojom

20.09.2021

14:28

0

Ovu informaciju je najavila gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević

Svetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti: Simboli Beograda sutra će sijati ljubičastom bojom
Copyright 24sedam/ Goran Sivački

Svetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti obeležava se sutra, a tim povodom simboli grada Beograda će u znak podrške osobama koje boluju od te bolesti sutra uveče svetleti ljubičasto.

To je najavila gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević koja je podsetila da kao posledica te bolesti najčešće nastaje demencija.

Pročitajte još

Ona je najavila i da će pri Gerontološkom centru Beograd biti otvoren dnevni boravak za dementne osobe koji će, kako je planirano, početi sa radom 2023. godine.

Alchajmerova bolest je degenerativni moždani poremećaj srednjeg ili poznog životnog doba koji uništava neurone i veze u moždanoj kori što dovodi do značajnog gubitka moždane mase.

Nataša Stanisavljević, Beoinfo

Danas se smatra glavnim uzrokom senilne demencije, koja se nekad smatrala normalnim stanjem u starosti.

Alchajmerova bolest je hronična neurodegenerativna bolest koja uzrokuje postepeno i nepovratno gubljenje pamćenja, sposobnosti govora, svesti o vremenu i prostoru i eventualno sposobnost da se brinu sami o sebi, a najčešći rani simptom su poteškoće sa pamćenjem nedavnih događaja.

Sa pogoršanjem stanja dolazi do povlačenja osobe iz porodice i društva, postepeno se gube telesne funkcije, što ultimativno dovodi do smrti.

Pročitajte još

Bolest je opisao nemački psihijatar Alojz Alchajmer 1906. godine, kada se smatralo da je ona retko mentalno stanje pretežno mladih ljudi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike