Smrada nema, ali mrtve ribe plutaju: Da li je Čukarički rukavac opet zagađen? (FOTO)

01.09.2021

20:02 >> 21:36

0

Autor: Jovana Vrećo

Iako se činilo da je velikom ekološkom problemu došao kraj, najnovije fotografije pokazuju da, možda, ipak nije tako

Smrada nema, ali mrtve ribe plutaju: Da li je Čukarički rukavac opet zagađen? (FOTO)
24sedam/ Jovana Vrećo, Printscreen/ Twitter

Tek što su prošla tri meseca otkako je rešen problem izlivanja nedozvoljenih materija u Čukarički rukavac, sugrađani ponovo tamo viđaju zabrinjavajuće prizore, poput mrtvih riba koje plutaju.

Naime, krajem maja nakon nekoliko inspekcijskih kontrola i zatvaranja objekata izgledalo je kao da se stalo na kraj problemu Čukaričkog rukavca, najavljivane su i vikend patrole, s obzirom na to da je primećeno da je kvalitet vode lošiji tokom vikenda. Ujedno, to je tada ukazivalo na to da su pojedine fabrike koje se nalaze uz Savu ispuštale otrovne materije, računajući na to da tada nema inspekcijske kontrole.

Iako se činilo da je problemu došao kraj, fotografije koje je objavio jedan naš sugrađanin na Tviteru pokazuju da, možda, ipak nije tako. Kao da je neko čekao da prođe kupačka sezona na Adi Ciganliji, kada ona dnevno ugosti desetine hiljada ljudi, pa da ponovo počne da ispušta nedozvoljene materije u vodu.

– Čukarički rukavac grobnica za ribe – napisao je on uz fotografije mrtvih riba koje plutaju na površini reke.

Reporteri 24sedam obišli su danas ovaj rukavac nadomak Ade Ciganlije i ustanovili da sada možda neprijatan miris ne “para” nozdrve kao onomad, u aprilu, ali da je priobalje, na određenim delovima, izuzetno prljavo.

Čukarički rukavac
24sedam/Jovana Vrećo

Međutim, šta je tačno dovelo do uginuća tih riba i kakav je kvalitet vode u rukavcu, nismo saznali, s obzirom na to da odgovore od JP “Srbijavode” do objavljivanja ovog teksta nismo dobili.

Čukarički rukavac
24sedam/Jovana Vrećo

Nedozvoljene materije

Podsetimo, zamenik gradonačelnik Goran Vesić rekao je krajem maja, kada je problem bio rešen, da je bilo očigledno da je jedno od 12 evidentiranih postrojenja kršilo i ugrožavalo životnu sredinu ispuštanjem nedozvoljenih materija u kišni kolektor, i to uglavnom tokom noći.

Čukarički rukavac
24sedam/Jovana Vrećo

– Kada smo radili uzorkovanje nalazili smo nedozvoljene materije. Topčiderska reka je, nažalost, pretvorena u otvoreni fekalni kolektor i ona nije jedina. Taj problem rešava se izgradnjom kanalizacije i postrojenja za preradu otpadnih voda. U ovom slučaju, međutim, problem nije bio u fekalijama, već u materijama industrijskog porekla. Moja poruka onima koji su to radili jeste da će svi za koje budemo imali dokaze biti kažnjeni – istakao je tada Vesić.

Pročitajte još:

Pored toga, bilo je najavljeno da je plan da sva industrijska postrojenja uz Topčiderku budu sklonjena jer im, kako je ocenio, nije mesto u gradu.

Jedino Zavod za izradu novčanica i kovanog novca ima apsolutno sve prečistače po najvišim standardima Evropske unije, naveo je Vesić, i podsetio da je plan Grada da se “Stara šećerana” pretvori u prostor namenjen kulturi, IT industriji i zabavi.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi