Radojičić: Unapredićemo mobilnost u Beogradu uvođenjem javnog prevoza na rekama

03.09.2021

15:04

0

Autor: L. Đ. T.

Izvor: Beoinfo

Linije rečne plovidbe će se utvrđivati u skladu sa potrebama stanovništva

Radojičić: Unapredićemo mobilnost u Beogradu uvođenjem javnog prevoza na rekama
Prof. dr Zoran Radojičić Tanjug/Zoran Žestić

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da je na sednici Skupštine Grada Beograda, održanoj 30. avgusta, doneta Odluka o javnom prevozu putnika u linijskoj plovidbi na teritoriji grada, čime je ostvarena mogućnost da Grad Beograd na rekama uspostavi javni prevoz.

– Ovom odlukom smo prvi put odredili uslove za obavljanje javnog prevoza brodovima, obaveze prevoznika i putnika, obim i kvalitet usluga, kao i ko je dužan da obavlja kontrolu. Odluka predviđa da brodske linije mogu biti za linijsku plovidbu, ali i turističko-kružne linije – izjavio je Radojičić.

Pročitajte još

Gradonačelnik je istakao da je ovaj projekat od velikog značaja za našu prestonicu s obzirom na to da grad leži na ušću dve međunarodne plovne reke. Uvođenjem ovog vida javnog prevoza biće pojačan turistički potencijal grada, otvorena nova radna mesta, te će se nastaviti sa razvojem ekološke održivosti.

– Jedan od ključnih uslova razvoja javnog prevoza putnika u linijskoj plovidbi je i njegova integracija sa postojećim podsistemima javnog linijskog prevoza putnika u Beogradu. Svim putnicima ova usluga biće omogućena uz pomoć iste kartice koju koriste i za ostale vidove javnog prevoza – naglasio je gradonačelnik.

Linije rečne plovidbe će se utvrđivati u skladu sa potrebama stanovništva, a registraciju će vršiti Sekretarijat za javni prevoz uz prethodno odobrenje Lučke kapetanije. Redovan prevoz brodovima obavljaće se od šest do 22 časa, osim u danima kada plovidba nije moguća zbog vremenskih uslova.

Pročitajte još

– Realizaciju odluke sprovodiće Sekretarijat za javni prevoz i u narednom periodu, a ovaj sekretarijat će razvijati i model po kome ćemo uspostaviti ovaj vid prevoza. Srećan sam što Beograd nastavlja da se razvija kao moderna evropska prestonica, što našim građanima na ovaj način poboljšavamo kvalitet života i vodimo računa o životnoj sredini – zaključio je prvi čovek prestonice.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam