Dim je kuljao iz Vinče, Bloka 70, Tošinog bunara... Kako se zaštititi i da li požari utiču na pluća Beograđana?

08.09.2021

07:09 >> 10:59

0

Autor: Jovana Vrećo

Iako su neki bili veći po intenzitetu, bilo je i onih manjih razmera, ali koji su svakako ostavili trag u beogradskom vazduhu

Dim je kuljao iz Vinče, Bloka 70, Tošinog bunara... Kako se zaštititi i da li požari utiču na pluća Beograđana?
Copyright 24sedam, Profimedia

Poslednjih nekoliko meseci požari su se nizali u srpskoj prestonici, materijalne štete su bile velike, žrtava, na sreću, nije bilo, ali s druge strane ostaje pitanje da li je dim koji su tada udisali građani opasan po njihova pluća i zdravlje.

Pročitajte još:

Iako su neki bili veći po intenzitetu, kao što su oni u Vinči i Bloku 70, bilo je i onih manjih razmera, ali koji su svakako “ostavili trag” u beogradskom vazduhu.

Vinča

Požar na deponiji u Vinči je, posle skoro mesec dana, 23. avgusta lokalizovan, a iako se beli dim nad tim delom grada sve to vreme nadvijao, prema izveštaju Gradskog zavoda za javno zdravlje, u Beogradu je tada vazduh ocenjen kao dobar i odličan.

24sedam/Lj. S.

Ipak, kako su naveli u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, građanima se  savetuje da ukoliko osete prisustvo dima u vazduhu zatvore prozore i izbegavaju boravak na otvorenom prostoru.

Sedmočasovna borba sa vatrom – Kineski tržni centar

Sa vatrenom stihijom koja je pre skoro mesec dana izbila u Kineskom tržnom centru u Bloku 70 vatrogasci su se borili sedam časova.

Tada je komandant vatrogasne brigade Beograd Miloš Majstorović izjavio da je to jedna od najvećih akcija koju je ta brigada ikada sprovela u delo, a i sami Novobeograđani su komentarisali da takav požar ne pamte.

24sedam/Danilo Krša

Kao što je 24sedam pisao ranije, prizor koji smo zatekli jutro posle izbijanja požara bio je apokaliptičan – čitav tržni centar je izgoreo, kablovi su visili na sve strane, magacini su ugljenisani, a ljudi prekriveni pepelom i gareži pokušavali su da spasu ono malo robe što im je ostalo.

Perionica u plamenu

Gust dim nadvio se nad Novim Beogradom, tačnije Tošinim bunarom, i sredinom juna, kada je požar izbio u jednoj perionici.

Foto: 24sedam

Naime, ovaj objekat služi i za čuvanje letnjih i zimskih guma, tako da je to, kako se pretpostavlja, dodatno uticalo da požar bukti i da se smrad širi po okolnim naseljima.

Čitava agonija i borba sa vatrenom stihijom trajala je oko sat vremena.

Baraka u Agostina Neta

Nad Novim Beogradom juče se opet nadvio oblak dima, ovog puta zbog požara koji je izbio u Ulici Agostina Neta.

24sedam/Jovana Vrećo

Kako se zaštititi?

Pulmolog Tatjana Radosavljević za 24sedam objašnjava šta je neophodno uraditi ukoliko primetimo dim, a pritom znamo da je neki požar izbio u blizini.

– Prvo i osnovno je zatvoriti prozore, kako se dim ne bi uvukao u stan. Jedino tako se možemo zaštititi – navodi ona.

S druge strane, ukoliko neko mora da izađe napolje zbog odlaska na posao ili iz nekih drugih, hitnih razloga, neophodno je da se koriste maske.

– Najbolje štite nano maske sa ventilom ili epidemiološke N95 maske – objašnjava naša sagovornica.

Pročitajte još:

Ona ističe da svaki požar, u zavisnosti od toga koje materije gore, različito utiče na disajne organe čoveka.

– Svaki dim utiče kako na zdrave, tako i na bolesne ljude. I vatrogasci su posebno opremljeni kako bi mogli da priđu tim požarima. Zato je neophodno da se mi udaljimo i zaštitimo što je više moguće – ističe Radosavljevićeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike