Rasprava o Planu za kvalitet vazduha: Dugoročne mere - novih 500 autobusa na gas i gasifikacija Beograda

15.01.2021

08:18 >> 11:04

0

Jedna od kratkoročnih mera je povećanje učestalosti pranja ulica čime se smanjuje resuspenzija redukovanih čestica

Rasprava o Planu za kvalitet vazduha: Dugoročne mere - novih 500 autobusa na gas i gasifikacija Beograda
Copyright Pixabay

Javna rasprava o Planu za kvalitet vazduha u Beogradu pocela je danas i trajaće 15 dana, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić i pozvao sve građane prestonice da učestvuju u raspravi i daju svoje predloge.

Na zvaničnom sajtu Skupštine grada Beograda objavljen je Plan za kvalitet vazduha koji se donosi za narednih deset godina, sa presekom u narednih pet godina, a podrazumeva kratkoročne i dugoročne mere, rekao je Vesić i podsetio da je plan razrada 43 mere protiv zagađenja vazduha koje je predložio pre oko godinu dana.

Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Dodao je da je jedna od kratkoročnih mera povećanje učestalosti pranja ulica čime se smanjuje resuspenzija redukovanih čestica.

– Poslednje dve godine kupili smo 25 novih cisterni tako da sada ukupno 50 cisterni pere ulice. Ove godine kupujemo još četiri cisterne na gas i deset elektro čistilica. Kupujemo stotinu novih autobusa na gas za gradski prevoz, u skladu sa odlukom Grada da ubuduće sva vozila u komunalnom sistemu grada budu ili na prirodni gas, hribridna ili električna – rekao je Vesić gostujući na Studiju B, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Pročitajte još

Vesić je naglasio da je posebno važno da građani budu tačno i pravovremeno informisani o zagađenju.

Nove merne stanice

Zamenik gradonačelnika je istakao da su merne stanice u prestonici veoma stare i neprecizne, te će ove godine biti kupljeno novih 25 stanica.

– One će ne samo precizno i tačnije, pošto ćemo pokrivati više mesta u gradu, meriti zagađenje već će imati softver koji će predviđati zagađenje, tako da će građani moći da dobijati prognoze – rekao je on i dodao da će to omogućiti da se građani na vreme zaštite od štetnih uticaja.

Naveo je da će Grad Beograd u okviru projekta “pametan grad” obezbediti 250 lokacija sa mernim mestima na kojima će građani preko aplikacije moći da se obaveste o tome kakvo je stanje zagađenja.

Dugoročne mere

Profimedia

Govoreći o dugoročnim merama, Vesić je najavio kupovinu 500 autobusa na prirodni gas u narednih pet godina i izgradnju 50 novih kilometara tramvajske mreže.

– Već ove godine raspisujemo tender za javno-privatno partnerstvo za rečni prevoz. Izgradićemo dva tunela u gradu, posebno onaj od Karađorđeve do Pančevačkog mosta kojim se smanjuje zagađenje za osam odsto u centru grada, a za 14 odsto se smanjuje saobraćaj – rekao je Vesić.

Tu je, kaže, i novih 110 kilometara biciklističkih staza, uvođenje sistema javnih bicikala što će biti urađeno u drugoj polovini ove godine, gašenje kotlarnica, gašenje individualnih ložišta uz subvencije, nove pešačko – biciklističke staze, umanjenje doprinosa za građevinsko zemljište za one koji budu gradili energetski efikasne zgrade.

Gasifikacija teritorije Beograda

Pixabay

Zamenik gradonačelnika je pomenuo i postavljanje 120 javnih punjača za električne automobile, gasifikaciju čitave teritorije Beograda koja će biti završena do kraja sledeće godine i nastavak izgradnje toplovodne mreže.

Vesić je naglasio da je zatvorena deponija Vinča koja je u poslednjih 50 godina emitovala četiri milijarde kubika metan gasa u atmosferu.

– Uradili smo novu deponiju koja ima postrojenje za preradu otpadnih voda, a metan gas koristimo za zagrevanje Beograda. Kako bismo to uspeli upravo završavamo toplodalekovod od deponije Vinča do toplane na Konjarniku u koji smo uložili 24 miliona evra – rekao je Vesić, a navodi se u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike