Savski trg lepši nego ikada: Uključeno probno osvetljenje spomenika Stefanu Nemanji (FOTO)

23.01.2021

18:31 >> 18:43

0

Autor: M. I.

Na samom trgu rasvetu čine setovi od po dve i tri dekorativne rasvete

Savski trg lepši nego ikada: Uključeno probno osvetljenje spomenika Stefanu Nemanji (FOTO)
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Na Savskom trgu, gde se privodi kraju rekonstrukcija i priprema otkrivanje spomenika velikom županu Stefanu Nemanji, večeras je uključeno i probno osvetljenje, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

Obnovljeni Savski trg, sa spomenikom, biće svečano otvoren na Savindan, 27. januara, a večeras je taj prostor zasijao u punom sjaju, onako kako će izgledati i ubuduće.

Tanjug/Rade Prelić

Rasveta na spomeniku obuhvata osvetljenje sa pet LED linija dužine 20 metara, ukupne snage 500 W, dok osvetljenje u šlemu čini 66 komadnih svetiljki ukupne snage 1 KW.

Oko spomenika postavljena su dva stuba visine 24 metra sa ukupno 12 reflektora i još dva stuba od po 10 metara, sa takođe 12 refekletora.

Pročitajte još:

Na samom trgu rasvetu čine setovi od po dve i tri dekorativne rasvete.

Ispred zgrade bivše železničke stanice nalazi se osam stubova od po pet metara sa jednom lirom, kao I na rubu trga 19 stubova od pet metara sa dvokrakom lirom, kao I LED rasveta ispod stepenika podijuma.

Uključivanju probne rasvete prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Spomenik osnivaču srednjovekovne srpkske države, impozantnih dimenzija, visok je 23,5 metara iznad i pet metara ispod zemlje i težak oko 80 tona, a postament, osim što ima rasvetu, predstavlja svojevrstan muzej na otvorenom.

Sam spomenik napravljen je u bronzi, a delo je ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova.

U Beograd je iz Rusije sukcesivno dopreman, u delovima, a na montiranju, koje je počelo u avgustu prošle godine, učestvovalo je oko deset ruskih majstora pod nadzorom Olega Laskareva, uz domaće majstore.

Tanjug/Rade Prelić

Oko žezla spomenika namontirani su fragmenti vizantijskog šlema sa čije su unutrašnje strane mozaici koji predstavljaju delove iz života Stefana Nemanje.

Plato oko spomenika popločan je kamenim kockama starim više od 100 godina, koje su pronađne tokom radova u neposrednoj blizini Savskog trga.

Na rekonstruisanom trgu nalaze se zelene površjne sa zasađenim stablima, prostor predviđen za šetnju, a ispod trga izgrađena je nova kanalizaciona crpna stanica.

Tramvajski saobraćaj ubuduće će se kretati po obodu Savskog trga.

Vučić: Nista lepše nisam video od ovog spomenika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je večeras nakon što je obišao spomenik Stefanu Nemanji rekao da ništa lepše nije video.

– Ništa lepše nisam video od ovog spomenika, pogotovo sada kada je ovako osvetljen – rekao je Vučić.

Pročitajte još:

On je porazgovarao sa radnicima koji rade punom parom, kako bi trg bio spreman za otvaranje 27. januara.

Vučić je konstatovao i da je popravljen sat na zgradi stare Železničke stanice, nakon 24 godine.

– Srbija nije bila u stanju 24 godine da popravi sat na železničkoj stanici – primetio je on.

Tanjug/Rade Prelić

Takođe, naveo je da bi zgradi Pošte treba vratiti staru fasadu.

Predsedniku su spomenik, novo znamenje Beograda, predstavili Oleg Laskarev, predstavnik autora, ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Oni su mu predstavili mozaik, koji se nalazi u unutrašnjosti šlema, koji predstavlja postament, koji je uradio ruski umetnik Muhin.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike