Deca Beograda: Dušan Vlahović - mladi srpski fudbaler "rešeta" mreže u italijanskoj Seriji A

31.01.2021

17:36 >> 17:53

0

Debi u prvom timu Partizana je imao 21. februara 2016. kada je u 70. minutu utakmice ušao na teren i tako postao najmlađi debitant u istoriji kluba

Deca Beograda: Dušan Vlahović - mladi srpski fudbaler "rešeta" mreže u italijanskoj Seriji A
Copyright Dušan Vlahović, Profimedia/Andrea Staccioli / Insidefoto/Sipa USA

Mladi i perspektivni srpski fudbaler Dušan Vlahović (21) krajem prošle, a pogotovo tokom ove sezone, opravdao je klasu i postao jedna od uzdanica italijanskog kluba Fiorentina. Poslednja potvrda stigla je prošlog vikenda kada je sedmim golom u tekućoj sezoni obezbedio pobedu svoje ekipe nad Krotoneom.

Rođeni Beograđanin odrastao je u Zemunu, a za loptom je počeo da trči u školi fudbala “Altina”. Kasnije je proveo tri meseca u OFK Beogradu, a jednu utakmicu je odigrao i za pionire Crvene zvezde. Tokom 2014. dolazi u Partizan, klub za koji, kako kaže, navija od malena.

Svoj prvi profesionalni ugovor sa Partizanom je potpisao u februaru 2015, kao 15-godišnjak. Početkom 2016, priključio se prvom timu Partizana kod trenera Ivana Tomića i tom prilikom je zadužio dres sa brojem 9. Debi u prvom timu Partizana je imao 21. februara 2016. na prvenstvenoj utakmici protiv OFK Beograda. Ušao je na teren u 70. minutu, pa je tako sa 16 godina i 24 dana postao najmlađi debitant u istoriji kluba.

MN Press

U narednom kolu, Vlahović je dobio priliku da zaigra i na 150. večitom derbiju. Ušao je u igru u 53. minutu umesto Valerija Božinova, pa je tako postao najmlađi debitant u večitim derbijima, prestigavši rekord koji je prethodno držao Luka Jović.

Prvi gol u dresu crno-belih postigao je 2. aprila 2016, na prvenstvenoj utakmici u Beogradu protiv Radnika iz Surdulice. Vlahović je tako postao najmlađi strelac u istoriji kluba, a do debitantskog gola je došao sa 16 godina, dva meseca i pet dana.

U junu 2017. Fiorentina je zvanično objavila da je otkupila Vlahovića, ali on je ostao u Partizanu sve dok nije napunio 18 godina. Zvaničnu promociju u klubu iz Firence imao je 22. februara 2018. godine. Zadužio je dres sa brojem 18, a pravo nastupa za klub sa Artemio Frankija je imao od 1. jula 2018.

Debi u dresu italijanskog kluba je imao 25. septembra 2018, u 6. kolu Serije A, kada je ušao u igru u 84. minutu utakmice u kojoj je njegov klub poražen  na gostovanju Interu na Đuzepe Meaci. Vlahović je tokom sezone 2018/19. nastupio na 10 utakmica Serije A, a uporedo sa igranjem za prvi tim je nastupao i za mladi tim Fiorentine gde je pružao zapažene partije.

Tanjug/Jennifer Lorenzini/LaPresse via AP

Prve golove u dresu Fiorentine postigao je 18. avgusta 2019. na utakmici Kupa Italije protiv Monce. Ušao je u igru u 74. minutu pri vođstvu gostiju i golovima u 80. i 86. minutu doneo je svom klubu preokret i plasman u narednu rundu.

Ove sezone mladi Vlahović beleži fantastične partije u dresu popularne “viole”, do sada je postigao sedam pogodaka i čini se da stasava u pravog “golgetera” željnog igre.

Za seniorsku reprezentaciju Srbije debitovao je 11. oktobra 2020. godine u utakmici Lige nacija protiv Mađarske. Svoj prvi pogodak u dresu “orlova” postigao je 18. novembra protiv reprezentacije Rusije.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike