Prva linija metroa sve bliža: Danas počinju razgovori u Parizu "teški" 454 miliona evra

01.02.2021

08:00 >> 17:28

0

Autor: Jovana Vrećo

Tokom februara očekuje se niz ovakvih poseta naših eksperata Francuskoj i njihovih Srbiji, kako bi se utanačili svi detalji i struktura finansiranja

Prva linija metroa sve bliža: Danas počinju razgovori u Parizu "teški" 454 miliona evra
Copyright Foto:Promo/Grad Beograd

Detalji u vezi izgradnje beogradskog metroa i struktura finansiranja 454 miliona evra, koliko košta deo koji Srbija i Francuska zajedno treba da plaćaju za deo koji rade Francuzi, trebalo bi da budu utanačeni na razgovorima koji počinju danas u Parizu.

Razgovore u vezi sa izgradnjom beogradskog metroa, ispred delegacije naše zemlje, vodiće, ministar finansija Siniša Mali, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Kao što je ranije najavljeno, tokom februara očekuje se niz ovakvih poseta naših eksperata Francuskoj i njihovih Srbiji, koji već rade na projektu metroa, pa tako francuski “Alstom” uveliko radi na modelima i specifikacijama vezanim za ceo sistem metroa.

partners.alstom.com

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će tokom posete razgovarati sa ministrima finansija, za ekonomski razvoj i za transport o beogradskom metrou, dok je zamenik gradonačelnika, gostujući juče na TV Pink, istakao da će sastanci koje će srpska delegacija imati u Parizu biti prilika da se još više približi tom cilju.

Vesić je takođe dodao i da je do početka izgradnje metroa ostalo još deset meseci.

Podsetimo, nedavno su ministar finansija Siniša Mali, direktor JKP “Beogradski metro i voz” Stanko Кantar, potpredsednik francuske grupe “Almstom” Filip Delur, generalni direktor u francuskoj kompaniji “Ežis rejl” Olivije Buvar i predstavnik kineske kompanije “Pauer Čajna” Šje Ziđi zajedno potpisali Memorandum o razumevanju za projekat metroa.

Tri linije

Prva linija metroa počinjaće u Železniku i završavati se u Mirijevu. Trasa će biti dugačka 21,3 kilometara i imaće 21 stanicu. Prva linija bi trebalo da bude gotova 2028. godine.

Nije precizirano kada će tačno početi izgradnja druge linije, ali je rečeno da bi to trebalo da se desi veoma brzo nakon završetka prve linije.

Pročitajte još:

Druga linija će počinjati u Mirijevu i biće dugačka 19,2 kilometara, a imaće 20 stanica.

Beogradski metro imaće i treću liniju, od Novog Beograda do Banjice, ali trasa još nije konačno utvrđena, odnosno razmatraju se dve varijante.

Kada bude sve izgrađeno, metro bi trebalo da čine tri linije, a mreža metroa, kako je ranije za 24sedam rekao gradski urbanista Marko Stojičić, upotpunila bi mrežu BG voza, kao drugog šinskog sistema, i trebalo bi da postane oslonac javnog prevoza i ključ u rešavanju problema saobraćajnih gužvi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike