Prvi put zakonski regulisana građa: Arhiv Srbije postao Državni arhiv

03.02.2021

13:54 >> 14:46

0

Objekat i danas muči muku kao i u vreme kada je osnovan, a to je zbog nedostatka stručnjaka

Prvi put zakonski regulisana građa: Arhiv Srbije postao Državni arhiv
Copyright Printscreen/Google Maps

Na odluku Vlade Srbije Arhv Srbije promenio je naziv u Državni arhiv Srbije, a na osnovu Zakona o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti, kojim se prvi put reguliše arhivska građa i rad arhivske službe.

Arhiv je osnovan 1898. godine kao Državna arhiva Kraljevine Srbije, koji je tek od 2006 postao centralni državni arhiv, jer je do tada tu funkciju imao Arhiv Jugoslavije.

Printscreen/Google Maps

– Najznačajnija građa koju Arhiv Srbije čuva je građa nastala u periodu obnove srpske države početkom 19. veka u vreme prve vladavine kneza Miloša. Kada je reč o pojedinačnim dokumentima, svakako je najznačajnija Dečanska povelja iz 1330. koju je Stefan Dečanski darovao pri osnivanju manastira Dečani – kaže viši arhivist u Državnom arhivu Srbije Aleksandar Marković.

Iako o dragocenom arhivu sada vodi računa i poseban zakon, Arhiv Srbije i danas muči muku kao i u vreme kada je osnovan, a to je nedostatak stručnjaka i prostora za smeštaj arhivske građe.

Pročitajte još

– Ne verujem da zakon može nešto tu da kaže. On je predvideo obaveze. E sad, nije naložio da se grade nove zgrade – objašnjava Marković.

Dok čeka rešavanje tih pitanja, Arhiv Srbije ima drugog posla.

Uz podršku Ministarstva kulture izradio je jedinstven informacioni sistem za sve arhive u Srbiji, koji omogućava pretraživanje u celoj zemlji. Uz sve to redovno prima i novu građu od institucija i pojedinaca.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike