Veoma važan projekat za opštinu Stari grad: Gradiće se Linijski park po konceptu svetskih metropola

04.02.2021

10:27 >> 10:28

0

Autor: Jovana Vrećo

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je podsetio da se radi 4, 6 kilometara na potezu između Beton hale i Pančevačkog mosta i da je reč o 10 celina

Veoma važan projekat za opštinu Stari grad: Gradiće se Linijski park po konceptu svetskih metropola
Copyright Beoinfo

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić razgovarao je danas sa rukovodstvom Opštine Stari grad o realizaciji planiranih projekata na teritoriji ove opštine. Sastanku su prisustvovali gradski sekretari i direktori gradskih komunalnih preduzeća.

Gradonačelnik Radojičić je istakao da se nastavljaju sastanci sa predsednicima opština i njihovim timovima o stvarima koje zajedno mogu da urade opštine i Grad Beograd.

– Pokrenuli smo čitav niz tema koje su značajne za stanovnike ove beogradske opštine. Jedna od najvažnijih tema je realizacija projekta “Linijski park”. Urađeno je idejno rešenje, a u ovom trenutku se radi plan detaljne regulacije za tu oblast. Na sastanku smo razgovarali o sledećim koracima, pre svega o imovinsko-pravnim odnosima na tom potezu. Opština i Grad će zajedno raditi kako bi sledeću fazu dočekali spremni – rekao je Radojičić.

On je podsetio da se radi 4,6 kilometara na potezu između Beton hale i Pančevačkog mosta i da je reč o deset celina.

– U prethodnoj godini, 55 mladih arhitekata iz 25 timova učestvovalo je u pravljenju tih idejnih rešenja koja imaju različite inovativne aspekte i nude sadržaje od kulturnih, preko rekreativnih do komercijalnih. Reč je o veoma interesantnom projektu koji će uticati na život kako stanovnika Starog grada tako i celog Beograda. Verovatno će biti i velika atrakcija za turiste, jer je to koncept parka kakav imaju Moskva i Njujork – naglasio je gradonačelnik.

On je naveo da se na sastanku razgovaralo i o aktuelnim dnevnim problemima građana Starog grada i izrazio zadovoljstvo radom predsednika opštine Stari grad, koji pokušava da zajedno sa sugrađanima rešava neke konkretne probleme koji će se direktno odraziti na njihov kvalitet života.

Beoinfo

– Tema današnjeg sastanka bilo je i unapređenje čistoće u ovom delu grada, a pre svega šta treba da uradi Opština, šta Grad i komunalna preduzeća. Razgovarali smo i o sadržajima koje treba razvijati u gradu, prevashodno mislim na zelene površine. U prethodne dve godine uložena su 72 miliona dinara na projekte tog tipa. Ove godine će se raditi Pančićev park, čija vrednost radova iznosi oko šest miliona dinara. Pored toga, u toku je renoviranje fasada. Do sada je uređeno oko 200 fasada, a neke od njih su ulepšale i ovaj deo grada. Imamo plan da u narednom periodu sredimo 60 fasada, u čemu nas korona usporava – istakao je Radojičić.

On je rekao da Opština Stari grad ima inicijativu da sa sugrađanima ulepša ulaze u zgrade i da je to još jedan vid uspešne komunikacije.

Predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović istakao je da je projekat „Linijski park” jedan od onih koji će zasigurno unaprediti kvalitet života stanovnika Starog grada.

Pročitajte još:

– To je projekat koji ćemo realizovati na prostoru gde se nekad nalazila pruga, koja je uklonjena. Želimo da taj prostor na teritoriji naše opštine pretvorimo u jedan veliki park gde će biti mesta za sport, kulturna dešavanja, gde ćemo posaditi nova stabla i prostor oplemeniti zelenilom, rečju – mesto koje će postati zelena oaza u srcu grada. Danas smo razgovarali o koracima i obavezama koje imamo u okviru tog projekta, o urbanističkim uslovima, imovinsko-pravnim odnosima i načinima za uključenje građana u ovaj projekat. Na taj način će donji Dorćol dobiti jedan veliki park i zelenu oazu – rekao je Marjanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike