Svetski dan borbe protiv raka: Darujte krv i pomozite drugima da nastave život

04.02.2021

13:50 >> 13:52

0

Preko 30 odsto prikupljenih jedinica od dobrovoljnih davalaca primenjuje se u terapiji obolelih od malignih bolesti

Svetski dan borbe protiv raka: Darujte krv i pomozite drugima da nastave život
Copyright Pixabay

Institut za transfuziju krvi Srbije će obeležiti prvu nedelju februara pozivom upućenim svim zdravim sugrađanima da učestvuju u akcijama dobrovoljnog davanja krvi i da tako daju svoj doprinos Svetskom danu borbe protiv raka.

Preko 30 odsto prikupljenih jedinica krvi od dobrovoljnih davalaca primenjuje se u terapiji obolelih od malignih bolesti. Pacijentima obolelim od raka krv je potrebna tokom hirurških intervencija, kao i u toku hemioterapije i nakon nje.

Za lečenje ovih pacijente upotrebi se više od polovine ukupno proizvedenih komponenti trombocita. Prema podacima Instituta, preko 90 odsto koncentrata trombocita dobijenih afereznim postupkom se koristi za terapiju hematoonkoloških pacijenata.

Krv se može dati svakog radnog dana u Svetog Save 39, od 7 do 19 časova i subotom od 8 do 15 časova. Plan rada ekipa nalazi se na sajtu www.nbti.org.rs.

– Darujte krv i pomozite drugima da nastave život. Priključite se zajedničkoj borbi protiv raka – poručuju iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike