Udahni ako smeš: Kako Beograđanima poboljšati kvalitet vazduha u narednih 10 godina?

06.02.2021

08:30 >> 09:08

0

GZZJ je dostavio Nacrt plana Sekretarijatu za zaštitu životne sredine sa 90 predloženih mera za koji aktivisti Inicijative Ne davimo Beograd kažu da je bez

Udahni ako smeš: Kako Beograđanima poboljšati kvalitet vazduha u narednih 10 godina?
Copyright Pixabay

Građane prestonice skoro svakog jutra dočekuju oblak smoga i kvalitet vazduha koji je prema podacima aplikacije “Beoeko” i stanice “Air Visual” ocenjen kao prihvatljiv i nezdrav. Kako bi se rešio problem zagađenja, Gradski zavod za javno zdravlje dostavio je Nacrt plana za Beograda za narednu deceniju.

Naime, Nacrt plana kvaliteta vazduha je dostavljen Sekretarijatu za zaštitu životne sredine sa ukupno 90 predloženih mera.

Pixabay

Među merama, navedena je i izgradnja putne, biciklističke, kao i gasne i toplovodne infrastukture, uključujući i izgradnju toplovoda Vinča – Konjarnik i toplodalekovoda Obrenovac – Beograd, ali i “pošumljavanje” glavnog grada kao posebna mera.

Kada je reč o Gradskom saobraćajnom preduzeću, kao mera u okviru Nacrta plana predviđen je prelazak sa vozila sa dizel motorom na električne i autobuse opremljene motorima sa pogonom na komprinovani prirodni gas, zatim na trolejbuse sa autonomijom i “visokokapacitivne tramvaje”.

Ilustracija/Printscreen/YouTube

Među merama u okviru Plana nalazi se i „Izgradnja metroa“.

– Izgradnjom metroa, prema usvojenim generalnim planovima, dodatno bi se smanjile emisije zagađujućih materija u vazduh i olakšao transport putnika kroz centar grada, ali i stvorila brza veza centra Beograda sa širom teritorijom grada i prigradskim naseljima – navedeno je u obrazloženju te mere.

Autori Plana navode i da će, radi ostvarenja ciljeva poboljšanja kvaliteta vazduha u Beogradu, biti neophodno pooštravanje kriterijuma za uvoz i prvu registraciju polovnih automobila, i to najmanje na standard evro 5.

“Novi plan bez ambicija”

Pixabay

Inicijativa “Ne davimo Beograd” oglasila se povodom ovog nacrta istakavši da je plan bez ambicija da zaista utiče na poboljšanje kvaliteta vazduha, jer je sačinjen od uopštenih smernica za čije sprovođenje nema odgovornosti, finansijskog plana, rokova i konkretnih ciljeva zašto se donosi.

– Prvenstveno, akcioni plan mera za sprečavanje i/ili smanjenje zagađenja vazduha ne sadrži operativne podatke za primenu Plana. Indikatori su veoma uopšteni, nisu dovoljno precizni. Nisu postavljene osnovne vrednosti i nisu precizni ciljevi za indikatore. Na primer, nisu postavljeni nikakvi ciljevi u pogledu smanjenja emisija gasova i potrošnje energije, udela obnovljivih izvora energije, broja javnih objekata koji će biti obuhvaćeni energetskom sanacijom, površina na kojima će biti sprovedeno pošumljavanje… – rekli su u “Ne davimo Beograd”.

Pročitajte još

Zaključuju da sam Nacrt plana nema smisla ukoliko Grad nastavi da finansira projekte koji dodatno utiču na zagađenje.

Protest zbog zagađenja

Podsetimo, nekoliko hiljada građana protestovalo je početkom januara u Beogradu zbog prekomernog zagađenja vazduha.

Glavna parola protesta za bezopasan vazduh je bila “Za Srbiju bez smoga”, a osnovni zahtev građana je da im državne institucije obezbede Ustavom zagarantovano pravo na zdravu životnu sredinu, koja je sada ugrožena zagađenim vazduhom, gradnjom malih hidroelektrana (MHE) i najavljenim investicijama u prljave tehnologije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike