Beograd dobija još jednu zaštićenu zonu: Tašmajdan postaje kulturno istorijska celina

06.02.2021

09:56 >> 09:59

0

Izrada predloga odluke privodi se kraju, a konačan sud o tome da li će biti stavljena pod zaštitu doneće Vlada Srbije na nekoj od sednica

Beograd dobija još jednu zaštićenu zonu: Tašmajdan postaje kulturno istorijska celina
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Pre samo nekoliko dana status kulturnog dobra poneo je centralni deo Novog Beograda, a u narednom periodu prestonica bi trebalo da dobije još jednu zaštićenu zonu. Naime, područje uz Bulevar kralja Aleksandra, odnosno “Tašmajdan sa Univerzitetskim centrom u Beogradu” poneće status prostorne kulturno-istorijske celine.

Kako za “Novosti” otkrivaju u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, izrada predloga odluke privodi se kraju, a konačan sud o tome da li će biti stavljena pod zaštitu doneće Vlada Srbije na nekoj od sednica.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Zaštićeno područje po vrednostima ambijentalne celine obuhvataće ulice u okolini Bulevara kralja Aleksandra.

– Izrada Predloga odluke za utvrđivanje prostorne kulturno-istorijske celine “Tašmajdan sa Univerzitetskim centrom u Beogradu” je u završnoj fazi. Taj prostor odnosi se na levu i desnu stranu Bulevara kralja Aleksandra, počev od raskrsnice sa Ulicom kneza Miloša, odnosno Takovskom. Obuhvata i brojna kulturna dobra i objekte sa leve strane Bulevara, park Tašmajdan, sve do Mašinskog fakulteta, Vukovog spomenika i Studentskog doma “Kralj Aleksandar Prvi”, kao i ulični front sa desne strane Bulevara sve do raskrsnice sa Golsvordijevom ulicom – navode u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Kada budu finalizovani svi poslovi i bude objavljen javni oglas, elaborat će biti dostavljen Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture na dalju proceduru. Konačnu odluku donosi Vlada Republike Srbije.

Pročitajte još:

Krajem prošle godine, naziv kulturnog dobra ponela je zona i uz Ulica kneza Miloša. Granica tog zaštićenog područja ide Krunskom, Resavskom, Višegradskom, Kralja Milana, Andrićevog venca.

Takođe, od nedavno su i devet simetrično raspoređenih novobeogradskih blokova –  21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, i 30, dobili isti status.

Utvrđivanjem područja za prostornu kulturno-istorijsku celinu, obaveza svih korisnika i vlasnika je da sarađuju sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture. Za sve intervencije na objektima koji se nalaze u njenim granicama, moraju da se obrate Zavodu kako bi se utvrdili uslovi za preduzimanje mera tehničke zaštite.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike