Deca Beograda: Aleksandar Kavčić - profesor američkog univerziteta sa plemenitim ciljem

08.02.2021

18:19 >> 18:42

0

Autor: Jovana Vrećo

Rođeni Beograđanin sa adresom u Teksasu, pre nekoliko dana proglašen je za izuzetnu ličnost u 2020. godini

Deca Beograda: Aleksandar Kavčić - profesor američkog univerziteta sa plemenitim ciljem
Copyright Printscreen/RTS Tako stoje stvari

Profesor Aleksandar Kavčić, koji živi na relaciji Teksas-Beograd, pre nekoliko dana proglašen je za izuzetnu ličnost u 2020. godini.

Rođen je 1968. godine u Beogradu. Završio je Matematičku gimnaziju, a potom je kao jedan od najboljih učenika škole koja nosi titulu od nacionalnog značaja nastavio školovanje u Bohumu, gde je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu.

Doktorsku disertaciju je odbranio na Karnegi Melon univerzitetu, a osim na njemu, predavao je i na Harvardu i na Univerzitetu Havaji.

Osnivač je fondacije “Alek Kavčić”, a nedavno je dobio spor i odštetu od 750 miliona dolara zato što je njegov patent – čitač magnetskih memorija – nezakonito koristila kompanija “Marvel”.

– To je najveća odšteta koju je neki univerzitet dobio za nezakonito prisvajanje intelektualne svojine. Ne bih da govorim o raspodeli te novčane sume, ali deo novca koji je meni pripao želim da, kroz rad fondacije, iskoristim za razvoj Srbije, u kojoj sam stekao osnovna znanja – rekao je Kavčić, pre nekoliko meseci, za dnevni list “Politika”.

Od dela dobijenog novca, obezbedio je deo besplatnih udžbenika na internetu za osnovce širom Srbije.

Pročitajte još:

Već tri godine pomaže Matematičkoj gimanziji iz koje je potekao, a koja je imala zastarele računare, kako bi najtalentovaniji matematičari u zemlji dobili najbolju tehnologiju za rad, a od 2019. godine ih njegova Fondacija snabdeva računarima poslednje generacije, dok one iz prethodne godine zajedno sa Matematičkom gimnazijom šalju osnovnim školama u Srbiji.

Tako je nedavno donirao 20 novih računara đacima iz škole u Ulici kraljice Natalije,  a prošlogodišnji kompjuteri se od avgusta prošle godine prosleđuju osmoletkama u Batajnici, Novom Sadu, Kikindi i Valjevu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike