Šljašteći bilbordi mogu biti kobni: Sve više jarko svetlećih reklama na našim ulicama

01.12.2020

20:45

0

Pri vožnji brzinom od 50 kilometara na sat, kada vozač skrene pogled na samo jednu sekundu, čak 14 metara nema pregled saobraćaja ispred sebe - upozorava Mi

Šljašteći bilbordi mogu biti kobni: Sve više jarko svetlećih reklama na našim ulicama
Profimedia

Na beogradskim ulicama u poslednje vreme sve je više šljaštećih bilborda sa LED osvetljenjem, koji vozačima i te kako mogu da odvuku pažnju, što može, u najgorima slučajevima, da dovede i do katastrofalnih saobraćajnih udesa.

Koliki je tačan broj svetlećih reklamnih panoa u prestonici, niko sa sigurnošće ne može da kaže, a mnogi od njih su postavljeni na samim raskrsnicama ili tik uz kolovoz i neprestano vozačima odvlače pogled s kolovoza.

Kako bi privukle pažnju što većeg broja građana, mnoge marketinške agencije postavljaju svetleće bilborde, bez razmišljanja da li i na koji način mogu da utiču na vozače, iako stručnjaci upozoravaju da ta praksa može biti pogubna za bezbednost i učesnike u saobraćaju, isto kao i kucanje SMS poruka na mobilnom telefonu. Naročito je drastičan primer kada, u sred noći, po mraku, na jarko osvetljenom LED ekranu odjednom zabljesne bela pozadina. Svako ko se našao u toj situaciji može da potvrdi koliko tih nekoliko sekundi blještave beline u mrklom mraku zaslepi vozača, makar i svega dve-tri sekunde.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi