Dorćolci protiv uvođenja trolejbuske linije: Komšije se pobunile - time bi se narušio život i izgled stanara donjeg dela grada

14.02.2021

18:30 >> 09:24

0

Udruženje Komšije sa Dorćola podnelo je zahtev Upravnom sudu da donese privremenu meru zabrane radova

Dorćolci protiv uvođenja trolejbuske linije:  Komšije se pobunile - time bi se narušio život i izgled stanara donjeg dela grada
Copyright Privatna arhiva

Udruženje građana “Komšije sa Dorćola” pre 15 meseci je započelo bitku sa izgradnjom nove trase trolejbuskog saobraćaja, kojom je predviđeno da kontaktna mreža bude postavljena u Cvijićevoj, Poenkareovoj, Venizelosovoj, Žorža Klemensoa i u Dunavskoj ulici, gde bi bila izgrađena okretnica.

Stanari Dorćola na ovaj projekat gledaju kao na “gorući problem”, jer imovinsko-pravni odnosi na prostoru planiranom za izgradnju terminusa “Dunavska” još uvek nisu rešeni, što znači da ni izgradnja okretnice nije izvesna.

Privatna arhiva

– Počeli smo da protestujemo zbog gorućih problema, koji bi narušili život i izgled građana donjeg Dorćola. Dodatni problem je što gradske vlasti, iako nemaju sve građevinske dozvole, radove nastavljaju da obavljaju – kažu za 24sedam iz ovog udruženja.

Zbog toga, “Komšije sa Dorćola” su u četvrtak organizovali protest, kako bi izrazili nezadovoljstvo povodom narušavanja ovog dela Beograda, a novi skup su zakazali za narednu nedelju.

Podsećaju da su još u novembru 2019, kada su radovi počeli, jasno izneli svoj sud o ovom projektu.

– Tada su radovi počeli usred noći, bez dozvole. Neobeleženi radovi su tada zaustavljeni, kao i pokušaju da se oni privedu krajem tokom zabrane kretanje u aprilu prošle godine – kažu stanari.

Udruženje “Komšije sa Dorćola” podnelo je zahtev Upravnom sudu da donese privremenu meru zabrane radova, za koju se nadaju da će biti donesena naredne nedelje.

Prvobitna ideja – provlačenje trolejbusa kroz Francusku ulicu

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Pre nekoliko godina obelodanjena je ideja da se trolejbuska okretnica izmesti sa Studentskog trga, između ostalog i jer je Vasina ulica predviđena kao buduća pešačka zona. Međutim, onda se pojavio problem kako dovesti sve trolejbuse koji funkcionišu u prestonici do depoa na Dorćolu.

Prva ideja, lansirana pred kraj 2016. godine, planirala je da se trolejbusi sa Trga republike do Dorćola spuste Francuskom ulicom.

Tada su se pobunili stanari Francuske ulice, te su saobraćajni stručnjaci rešili da pronađu alternativno rešenje, pa su odlučili da vozila na struju provuku od Cvijićeve, preko Poenkareove, Venizelosove, kroz Žorža Klemansoa do Dunavske ulice, uz privremenu trasu koja bi obuhvatala i Gundulićev venac.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike