Đacima od 1. do 4. razreda besplatni tableti i digitalni udžbenici

18.02.2021

09:30 >> 10:05

0

Internet će biti obezbeđen i u područnim školama, tako da će svako odeljenje bez obzira na to koliko ima đaka, imati internet, kako bi deca mogla da koris

Đacima od 1. do 4. razreda besplatni tableti i digitalni udžbenici
Copyright Profimedia

Svi učenici od prvog do četvrtog razreda u Beogradu dobiće besplatno tablete i digitalne udžbenike, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je rekao da u osnovnu školu, od prvog do četvrtog razreda, u Beogradu, ide 66.573 osnovca i oko 1.000 dece koja ide u specijalne škole i to su, kako je rekao, đaci koji će dobiti besplatno tablete i digitalne udžbenike.

– Naša zemlja je znatno napredovala u digitalizaciji, a svedoci smo toga kako se razvija E-uprava, polako idemo ka ukidanju šaltera. Došlo je vreme da izvršimo i digitalizaciju u školi – rekao je Vesić za TV Prva.

Tanjug/Tara Radovanović

Zato je Grad odvojio sredstva kako bi sva deca od prvog do četvrtog razreda, 1. septembra prvo dobili besplatni tablet za koji ce se zaduživati škole, a roditelji će porpisivati revers i uzimati tablete za svoju decu.

Potom će, kaže, biti raspisan tender za kupovinu digitalnih udžbenika tako da će svako dete dobiti kod i imaće na svom tabletu isti udžbenik koji ima u školi, tako da neće morati da nosi udžbenike kući.

“Grad će za svako dete obezbediti digitalni udžbenik”, istakao je Vesić.

Tanjug/Christophe Gateau/dpa via AP

Izdavači će, dodaje, nakon toga imati još godinu dana da digitalizuju, ako žele, i radne sveske.

Pored toga, najavio je da će porodicama slabijeg materijalnog stanja, koje nemaju internet, zahvaljujući dogovoru sa “Telekomom” biti obezbeđeno 5.000 rutera za besplatan “vaj-faj”, precizirajući da će to biti realizovano posredstvom škola i centara za socijalni rad.

Internet će biti obezbeđen i u područnim školama, tako da će svako odeljenje bez obzira na to koliko ima đaka, imati internet, kako bi deca mogla da koriste tablete.

– Ovo je velika stvar za Beograd. Osim u Estoniji, nemate u Evropi zemlju da deca od prvog do četvrtog razreda imaju tablete i digitalne udžbenike. To pokazuje koliko mi, kao zemlja, napredujemo i srećan sam što je grad došao u situaciju da imamo novca za to – rekao je Vesić i precizirao da će u projekat biti uloženo skoro četiri miliona evra.

Pročitajte još

Zamenik gradonačelnika je rekao da će škole birati udžbenike, te da se Grad neće mešati u to, ali da će sa izdavačima pregovarati o ceni, jer bi trebalo da bude znatno niža s obzirom da nema troškova štampe i distribucije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike