Bura zbog lečenja akademaca: Da li će Studentska poliklinika “preživeti” plan optimizacije?

18.02.2021

10:00

0

Autor: Ljubica Stanković

Lider Omladinske mreže Srbije posle sastanka u Ministarstvu zdravlja tvrdi da je dobio "čvrsta uveravanja" da ova zdravstvena ustanova neće biti ugašena. Više od 3.000 ljudi potpisalo peticiju za očuvanje poliklinike

Printscreen/Google Maps

Studentska poliklinika, ipak, neće biti zatvorena, zaključak je sa jučerašnjeg sastanka predstavnika Ministarstva zdravlja sa Omladinskom mrežom Srbije, a nakon spekulacija koje su se pojavile u medijima da akademci od 22. februara neće više moći da se leče u toj zdravstvenoj ustanovi, već u lokalnim domovima zdravlja.

Predsednik Omladinske mreže Srbije Danilo Potparić, čak, tvrdi da su na tom satanku dobili “čvrsta uveravanja” da do zatvaranja neće doći.

– Ide sve u tom pravcu da Studentska poliklinika postoji zasebno, da ne bude pripojena određenim domovima zdravlja, kako se spekulisalo u javnosti, te verujemo da će novi sistem ostati na postojećem modelu, koji će biti nadograđen u saradnji sa Ministarstvom zdravlja – rekao je Potparić.

Pixabay

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Stefoski rekao je da je nacrt Plana optimizacije zdravstvenih ustanova u Srbiji predložen tako da izvrši maksimalnu racionalizaciju zdravstvenih ustanova kako bi se dobila što bolja, kvalitetnija i brža zdravstvena usluga u smislu pregleda, postavljanja dijagnostike i daljeg lečenja.

Naveo je da je predlog zakona na javnoj raspravi do 22. februara do kada se, dodao je, daju predlozi kako bi se, eventualno, nešto dopunilo ili izmenilo.

Studenti peticijom protiv zatvaranja

Pixabay

Nakon što se u javnosti pojavila informacija da će poliklinika zatvoriti svoja vrata studentima, akademci su napravili peticiju, koju je za nekoliko sati potpisalo više od 3.000 mladih.

Jedan od organizatora potpisivanja peticije Nikola Arsenić za 24sedam kaže da je Ministarstvo zdravlja dalo predlog za ukidanje poliklinike, kao i da bi rasprava trebalo da se održi krajem februara, nakon čega bi Vlada Republike Srbije trebalo da donese konačnu odluku.

Pročitajte još

– Masterplanom zdravstva je predviđeno da se više od 100.000 studenata leči u Domu zdravlja Vračar. Nisam baš siguran koliko je to u praksi moguće, pogotovo sada, kada je u jeku pandemija koronavirusa i kada su sve zdravstvene ustanove prebukirane pacijentima – kaže Arsenić.

On ističe da ne postoji mogućnost da studenti prihvate da se poliklinika ugasi.

– Time se ne postiže ništa do potencijalno ugrožavanje zdravlja studenata i dodatnog, prevelikog, opterećenja zdravstvenog sistema – povdlači Arsenić.

Niko nije upućen u to kako bi izgledao pregled mladih i da li bi mogao uopšte da se obavi, s obzirom na činjenicu da 180 zaposlenih Studentske poliklinike, u dva ogranka u Studentskom gradu i Studentskom domu “Karaburma”, godišnje obavi oko 230.000 pregleda i pruži oko 600.000 preventivnih i dijagnostičkih usluga.

Takođe, ovaj predlog znači da će i studenti Univerziteta u Novom Sadu biti prikljućeni DZ Novi Sad, a niški studenti DZ Niš.

Od opšte medicine do stomatologije

Pixabay

Prema zakonu, u zavodima za zdravstvenu zaštitu studenata obavlja se zdravstvena zaštita studenata i organizuju preventivna i kurativna zdravstvena zaštita iz oblasti opšte medicine, stomatologije, ginekologije, laboratorijske i druge dijagnostike i terapije za potrebe studenata. U Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata mogu se studentima pružiti i specijalističko-konsultativne usluge, kao i stacionarna zdravstvena nega.

Poliklinika beogradskim studentima dostupna još od 1922. godine

Studenti na našim prostorima imaju mogućnost pružanja zdravstvene nege još od 1922. godine, kada su tuberkuloza, malarija i anemije bile bolesti od kojih su, na osnovu pisanih dokumenta iz tog vremena, često bolovali tadašnji mladi.

Prvi oblici organizovane zdravstvene zaštite studenata u Srbiji pružani su studentima Univerziteta u Beogradu od 1931. godine. Odlukom Vlade (Narodne) Republike Srbije, iz 1948. godine, prvo je osnovana Studentska poliklinika u Beogradu, koja je kasnije transformisana u Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata. Sledilo je osnivanje Zavoda za zdravstvenu zaštitu u Novom Sadu i Nišu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti