Gradski čelnici uputili čestitke novoizabranom patrijarhu Porfiriju

18.02.2021

17:33 >> 19:35

0

Autor: Jovana Vrećo

Danas je na izbornom Saboru, za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve, izabran vladika zagrebačko-ljubljanski Porfirije

Gradski čelnici uputili čestitke novoizabranom patrijarhu Porfiriju
Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić čestitao je mitropolitu Porfiriju izbor za vrhovnog poglavara Srpske pravoslavne crkve.

– Vaša Svetosti, iskreno i od srca vam u ime svih Beograđana pravoslavne vere, kao i u svoje lično ime, čestitam što ste na današnjem zasedanju Svetog arhijerejskog sabora izabrani za vrhovnog poglavara Srpske pravoslavne crkve. Uveren sam da će uz vaše duhovno vođstvo naša sveta Crkva u ovim teškim vremenima za Srbiju nastaviti odlučno da korača putem svetosavlja i da ćemo, sabrani u veri, iz brojnih nedaća izaći pobednički i znatno snažniji – stoji u čestitki gradonačelnika Radojičića, prenosi Beoinfo.

Takođe, čestitku mitropolitu Porfiriju izbor za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve, uputio je i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

– Vaša Svetosti, iskreno me je obradovala vest o Vašem izboru za 46. arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha Srpskog. Vašim izborom za patrijarha Sabor episkopa naše crkve ukazao Vam je veliko poštovanje, a ukazana Vam je i Božija naklonost koja se u istoriji ukazivala samo retkim i odabranim pojedincima – napisao je Vesić.

Ваша Светости, искрено ме је обрадовала вест о Вашем избору за 46. архиепископа пећког, митрополита…

Posted by Горан Весић on Четвртак, 18. фебруар 2021.

On je naglasio da biti srpski patrijarh nikada nije bilo lako i izrazio mišljenje da neće biti lako ni sada.

– Iskušenja pred kojima se naš narod i njegova crkva nalaze gotovo uvek naizgled prevazilaze naše ljudske sposobnosti, ali nam nikad nije manjkalo posvećenih ljudi koji se nisu bojali da se uhvate u koštac sa svim izazovima i iskušenjima sa kojima se suočavaju naš narod i Crkva. Duboko verujem da ćete Vi uspeti da iznesete taj težak krst i da ćete mudro rukovoditi kormilom naše Srpske pravoslavne crkve. Znajući koliko ste do sada i kao monah i kao mitropolit učinili za crkvu i naš narod, zaista nemam ni najmanju sumnju da ćete i kao Patrijarh biti na visini poverenog Vam zadatka i od crkve i od Boga i od naroda. U ime Grada Beograda i u svoje lično ime želim Vam da istrajete u posvećenosti našoj crkvi i narodu, uveren da ste dostojni trona Svetog Save i svih pećkih patrijaraha. Na mnogaja ljeta Vaša Svetosti. Aksios – stoji u čestitki Vesića.

Pročitajte još:

Podsetimo, danas je na izbornom Saboru, za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve, izabran vladika zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

U apostolskom žrebu za izbor 46. patrijarha SPC našla su se imena trojice vladika – Irineja Bačkog, banjalučkog Jefrema i mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike