Održan sastanak predstavnika Grada Beograda i Ministarstva prosvete: U narednim nedeljama tender za nabavku tableta

18.02.2021

20:10 >> 20:13

0

Autor: Jovana Vrećo

Tema je bila sprovođenje nabavke besplatnih digitalnih udžbenika i tableta za učenike nižih razreda osnovne škole na teritoriji Beograda

Održan sastanak predstavnika Grada Beograda i Ministarstva prosvete: U narednim nedeljama tender za nabavku tableta
Copyright Beoinfo

Grad Beograd je u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja organizovao sastanak kojim je predsedavao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, a tema je bila sprovođenje projekta nabavke besplatnih digitalnih udžbenika i tableta za učenike nižih razreda osnovne škole na teritoriji Beograda.

Vesić je nakon sastanka precizirao da se razgovaralo s predstavnicima izdavača, koji su obavešteni o namerama Grada Beograda i Ministarstva prosvete.

– U narednom periodu definisaćemo sve procedure oko kupovine besplatnih digitalnih udžbenika, a Grad Beograd će u narednim nedeljama objaviti tender za kupovinu sedamdeset hiljada tableta, kako bi bili dostupni svakom detetu koje pohađa niže razrede u Beogradu. Tableti će biti deljeni putem škola, odnosno biće preuzimani na revers, a roditelji će potpisivati ugovor. Osim toga, biće menjani na svake dve godine – rekao je Vesić, prenosi Beoinfo.

Beoinfo

On je dodao da će sa Ministarstvom prosvete biti definisano kada će tender za kupovinu digitalnih udžbenika biti raspisan, što će biti urađeno po proceduri ovog ministarstva.

Osim tableta, dodao je Vesić, grad će zajedno sa „Telekomom” obezbediti i besplatan vaj-faj za one porodice koje to ne mogu da priušte, što će važiti i za škole i područna odeljenja koji nemaju ili imaju slab internet.

– To je naša obaveza prema deci, ali i Vladi Srbije koja ubrzano sprovodi digitalizaciju u Srbiji. Ulaganje u decu nije nikakav trošak već investicija – istakao je Vesić.

Sastanku u Starom dvoru prisustvovale su, između ostalih, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović i direktorka Fondacije za mlade talente Grada Beograda Ana Zekavica.

Pomoćnik ministra prosvete nauke i tehnološkog razvoja Milan Pašić zahvalio je Goranu Vesiću što ih je pozvao na ovaj sastanak i dodao da Grad Beograd nastavlja sa idejom Republike Srbije u digitalizaciji obrazovnog sistema.

Beoinfo

– Kao što smo i pomenuli na sastanku, digitalni nastavni udžbenici su samo jedan od četiri stuba, drugi stub su povezane škole, treći su digitalni sadržaji, a četvrti su obuke za nastavnike. Reakcija samih izdavača na ovu ideju je dobra i verujemo da će i drugi gradovi učiniti prvi korak koji je napravio Grad Beograd, da ulože sredstva u digitalno obrazovanje – rekao je Pašić.

Pročitajte još:

On je dodao i da je period korone doneo i neke pozitivne stvari, a to je digitalna pismenost kako kod učenika tako i kod nastavnika.

– Vlada Republike Srbije je putem Ministarstva prosvete obezbedila 789 miliona za digitalne sadržaje, a na ovaj način Grad Beograd nam je uštedeo sredstva. Zato ćemo moći da proširimo obuhvat u drugim razredima i srednjim školama, ali i drugim gradovima. Verujem da đemo ovaj projekat zajednički uspešno realizovati – zaključio je Pašić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike