Gradonačelnik o dualnom obrazovanju: Važno je da đaci steknu naviku da čitav život uče

19.02.2021

15:07

0

Istakao je da je tim koji radi na ovoj temi unapredio i napravio master plan, koji govori kako smo naš nacionalni model prilagodili svetskim standardima

Gradonačelnik o dualnom obrazovanju: Važno je da đaci steknu naviku da čitav život uče
Copyright Beoinfo

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić održao je danas u Starom dvoru sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na temu dualnog obrazovanja, prilikom čega je ukazao na značaj i aktuelnost ove teme u svetu, ali i u našoj zemlji i glavnom gradu.

– Kako je predsednik Aleksandar Vučić na međunarodnom skupu iz decembra 2019. naglasio, društva koja žele da napreduju moraju s jedne strane da naprave obrazovni sistem koji će učenike brzo učiti novim veštinama, a s druge strane važno je da učenici obrazovanjem steknu naviku da čitav život uče. Deset hiljada đaka trenutno je u sistemu dualnog obrazovanja, i nadamo se da će ih biti upisano još 3.300. Imamo veliki broj zainteresovanih privrednih subjekata, ali i lokalna samouprava ima svoj značaj. Vizija i strategija razvoja određenih lokalnih samouprava, u krajnjoj liniji i čitave države, trebalo bi da predvidi koja nam zanimanja trebaju u budućnosti – rekao je Radojičić.

Beoinfo

On je istakao da je tim koji radi na ovoj temi unapredio i napravio master plan, koji govori kako smo naš nacionalni model prilagodili svetskim standardima.

– Taj nacionalni plan je živi dokument, koji će iz godine u godinu da se unapređuje – naveo je Radojičić.

Pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić istakla je da je plan razvoja dualnog obrazovanja izuzetno bitan za našu zemlju. Prema njenim rečima, stub razvoja Srbije su ekonomska stabilnost i umrežavanje znanja i veština mladih.

Pročitajte još

– Cilj je da unapredimo ovaj plan. Podjednako su nam važne centralne opštine, kao i one dalje, poput Lazarevca. U Beogradu se u srednjem stručnom obrazovanju trenutno školuje 64 odsto učenika. Prema preliminarnim rezultatima, imamo 3.300 otvorenih mesta za narednu školsku godinu, što je više od hiljadu mesta u odnosu na prošlu godinu – rekla je Gabrijela Grujić.

Ona je dodala da je ovo prvi korak koji će mladima omogućiti da se zaposle u jednoj od mnogobrojnih firmi u Srbiji, u kojima su obavljali praksu, kao i pokretanje sopstvenih kompanija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike